Portal crowdfundingowy i opłaty za promowanie.

• Autor wątku Autor wątku konrado2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

konrado2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam,
Nie wiem czy wybrałem dobry działał jeżeli nie, przepraszam.
Reprezentuję organizację non-profit mamy pod opieką kilkadziesiąt psów i kilka koni. Organizujemy zbiórki pieniędzy na portalach crowdfundingowych typu ***.pl czy ***.pl. Natrafiliśmy ostatnio na portal *** i gdy założyliśmy konto i napisaliśmy zbiórkę to radości było co niemiara bo portal za opłatą proponuje promowanie zbiórek. Dla nas to cudowne wyjście bo zbiórek mamy dużo, wszystkie trzeba udostępniać praktycznie codziennie na ok 100 grupach FB. Do tego mamy fanpage któremu też trzeba poświęcić czas. Poza tym wszyscy pracujemy, mamy domy, rodziny i coraz mniej czasu dla nich, na fundacji nie zarabiamy, raczej dokładamy. Fakt że portal oferuje płatną promocję wydawał nam się rewelacyjny dlatego też zapłaciliśmy 500 zł z konta fundacji na promocję zbiórki i co się okazuje? Oni nawet raz nie wrzucili naszej zbiórki na swój fanpage a jedyne co zrobili to dodali nas do listy promowanych zbiórek na pierwszej stronie ich portalu, gdzie żeby nas znaleźć trzeba sie naklikać. Napisałem do nich a oni że nie dają gwarancji ze ich promocja przyniesie rezultaty i ze to my powinnismy udostępniac zbiórkę na społeczniakach. Czy to jest OK, jak to wygląda pod względem prawnym, do dziś na zbiórce uzbierało sie 137 zł i to dzieki temu że nasze wolontaroiszki udostępniły ja ok 300 razy. Serce pęka bo to pieniądze bezdomnych psów i koni uratowanych ze Skaryszewa. Powiedzcie co możemy z tym zrobic i czy w ogóle mozemy? Dziekuję

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
*wolontariuszki - literówka, nie wiem jak edytować post.

Możecie przeczytać regulamin usługi, za którą zapłaciliście. Nawet z krótkiego opisu na stronie wynika, że zapłaciliscie za:
przyjazny link, wyświetlenie na liście publicznych zrzutek, specjalne wyróżnienie zrzutki publicznej na liście, reklama na stronie głównej zrzutka.pl, reklama na innych zrzutkach

Czyli nie ma tu mowy o promocji na Facebooku. Jeśli uważasz, że którakolwiek z wymienionych wyżej usług nie została wykonana, to oczywiście złóż reklamację.

Zapłaciliśmy za promocję zbiórki, informacje które portal nam przekazał zanim wziął pieniądze są takie jak na screeneach. Jeżeli ktoś podejmuje się promocji to rozumiem ze ta promocja będzie skuteczna, to tak jakbym wziął pieniądze za remont a remontu nie zrobił. W regulaminie nie ma słowa o tym ze portal nie gwarantuje że promocja będzie skuteczna.

Czujemy się oszukani. Przy takiej ogladalności ta zbiórka byłaby już w połowie drogi.
Ojej, nie widać screenów, zaraz spróbuje to poprawić

Ostatnia edycja:
Nadal nie widze powodow dlaczego na tej podstawie wymagasz promowania m.in. na facrbooku, skoro nawet w jednym zdaniu nue bylo to wspomniane

Nie wymagam, przyczepiłes się do tego FB. Popatrz jakie w zamian za 500 zł proponuja statystyki na stronie. jakos tego nie widać po zbiórce. Moim zdaniem to wyłudzanie pieniedzy i to pieniedzy podarowanych zwierzakom z dobrego serca. Jedno wielkie kłamstwo. WYPROMUJ SWOJĄ ZBIÓRKĘ!

Proponują wyświetlanie na "Na możliwie najwyższej pozycji" oraz w "specjalnie wyznaczonym miejscu" cokolwiek to ma znaczyć.

Zakładasz że zbiórka byłaby już w połowie drogi - nie sądzisz, że myślenie jest nieco błędne? Powodzenie zbiórki zależy przede wszystkim od chęci darczyńców, a nie od ilości wyświetleń. Można mieć i dwa miliony odsłon i zebrać zero.

Powrót