Portal informacyjny sądów

• Autor wątku Autor wątku darpadz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

darpadz

Użytkownik
Odpowiedzi
65
Witam,

Proszę o wyjaśnienie, czy otwierając dokument na portalu informacyjnym sądów, sąd uzna go za doręczony(postępowanie upominawcze-nakaz zapłaty) tak jak to ma miejsce w elektronicznym postępowaniu upominawczym, czy pismo będzie wysłane pocztą tradycyjną ?

nie zostanie uznany za doręczony

wysle żwykłą pocztą

Nakaz zapłaty wydany w postępowaniu upominawczym wraz z dołączoną do niego dokumentacją w sprawie sąd wysyła listem poleconym.

Dziękuję za odpowiedź, natomiast logując się na portal informacyjny sądów powszechnych, kiedy wchodzę w zakładkę dokumenty sprawy i dalej w szczegóły, to jest wskazana data "odczytu/pobrania", nakaz został wydany już prawie dwa tygodnie temu, adres zameldowania i do korespondencji jest na pewno poprawny, a żadnego listu nie było. Czy to normalne , że sąd tyle zwleka z wysłaniem nakazu zapłaty ?

Tak, to sekretariat zwleka bo się nie wyrabia.

Dzięki jeszcze raz, jest dużo informacji w internecie o rzekomym wprowadzeniu doręczeń(tarcza antykryzysowa) poprzez portal informacyjny sądów, dlatego tak dopytuje. Dziwi mnie jeszcze jedna rzecz, że z automatu dostałem dostęp do akt sprawy w Portalu Informacyjnym??, a wcześniej pamiętam(w innej sprawie cywilnej), że o dostęp do akt musiałem składać wniosek. Moja sprawa najpierw miała miejsce w EPU, gdzie złożyłem sprzeciw na nakaz, za jakiś otrzymałem mail o tym że sprawa wpłynęła do sądu cywilnego w moim mieście, miesiąc później został wystawiony kolejny nakaz o którym też zostałem powiadomiony mailem, właściwie o zmianie w toczącej się sprawie.

Czy jak zarestruje sie na takim portalu lokalnego sądu to rozumiem ze jak wplynie do niego jakiś pozew względem mnie to takowa infomacja się tam pojawi?
Tylko w takim razie czy wywołuje to wtedy jakieś skutki tak jak zwykłe doręczenie listem czy to są oddzielne sprawy?

Powrót