Portal KRZ.ms.gov.pl - jak sprawdzić status sprawy?

• Autor wątku Autor wątku bichon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bichon

Stały bywalec
Odpowiedzi
414
Na początek - jeżeli to zły dział to przepraszam, proszę o łagodny wymiar kary i przeniesienie wątku we właściwe miejsce.

Jestem wierzycielem (byłym pracownikiem) firmy, która ogłosiła upadłość.
W portalu Ministerstwa Sprawiedliwości KRZ.ms.gov.pl wyszukałem postępowanie i widzę status sprawy (postępowanie upadłościowe dla przedsiębiorcy). Moje roszczenia zgłosił dawno temu mój adwokat w formie papierowej, w momencie ogłoszenia upadłości sprawa o zapłatę zaległego wynagrodzenia czekała (chyba z rok) na wyznaczenie terminu w Sądzie Pracy.

Moje pytanie: W jaki sposób mogę podglądnąć dokładnie co się dzieje w sprawie? Loguje się do portalu (przez mobywatela), jest tam zakładka: moje postępowania/lista postępowań i na tej liście nie mam żadnych pozycji. Obok jest wyszukiwarka, ale nie wiem co wpisać w pozycje:
- sygnatura akt (tą akurat znam, jeżeli chodzi tutaj o postępowanie upadłościowe)
- przedmiot (co to oznacza w tym kontekście?)
- stan postępowania (do wyboru aktywne i zakończone, zakładam że to będzie aktywne)
- kod rodzaju ewidencji (i tutaj cała masa pozycji do wyboru)
- kod rodzaju postępowania (pole nieaktywne, pewnie muszę najpierw wybrać coś w pozycji wyżej)
- Pełniona rola w postępowaniu

Gdy wpisuję tylko sygnaturę akt, to nie znajduje nic. Czy ktoś może mi pomóc? Mam tylko kilka dni na złożenie sprzeciwu.

Musisz uzyskać dostęp do akt sprawy. Najpierw musisz założyć konto w portalu PRS, a potem złożyć pismo o dostęp do akt. Jak sąd przyzna Ci dostęp (uzna za stronę-wierzyciela), to po pewnym czasie sprawa pojawi się na liście "Moje postępowania".

Wniosek kierujesz do sądu. Formularz nr 70033 "Wniosek o dostęp do akt postępowania".

Ostatnia edycja:
Powrót