Portal randkowy przedłużenie konta premium a płatność

• Autor wątku Autor wątku OmegaAlfa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

OmegaAlfa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,
nie wiem czy są tutaj użytkownicy portali randkowych, chodzi mi o portale takie niby bardziej "ambitne"...
Wykupiłem pakiet konta premium na miesiąc i mam wrażenie (bo płatność była dostępna jedynie kartą), że teraz co miesiąc będą mi odciągać jak za abonament.
A ja np tak nie chce.

Przytoczę pewne punkty regulaminu i chciałbym prosić o radę czy faktycznie ja muszę składać wypowiedzenie?

4.3.1.W przypadku wykupienia Konta Premium na 1 miesiąc zawierana jest umowa na czas
określony i opłata wynosi:
a) przy płatności przelewem 39,90 zł za 1 miesiąc
b) przy płatności kartą kredytową lub debetową 34,90 zł za 1 miesiąc

4.4. W przypadku niewypowiedzenia przez Użytkownika Umowy o Konto Premium:
a) zawartej na 1 rok na 60 dni;
b) zawartej na 6 miesięcy na 30 dni;
c) zawartej na 3 miesiące na 14 dni;
d) zawartej na 1 miesiąc na 7 dni;
przed terminem zakończenia okresu jej obowiązywania, Umowa o Konto Premium staje się
umową zawartą na czas nieokreślony, którą zarówno Użytkownik jak i Administrator może
wypowiedzieć z zachowaniem czternastodniowego okresu wypowiedzenia.

4.5. Po zmianie Umowy o Konto Premium zawartej na czas określony w umowę zawartą na czas
nieokreślony zgodnie z pkt 5.7 powyżej, Użytkownik będzie uiszczał opłaty w wysokości
odpowiednio:
a) 34,90 zł za każdy kolejny miesięczny okres obowiązywania umowy o Konto
Premium
b) 73,90 zł za każdy kolejny miesięczny okres obowiązywania umowy o Konto
Premium VIP

W razie braku możliwości pobrania płatności za kolejny okres Umowy o Konto Premium lub
niedokonania przelewu stanowiącego opłatę za kolejny okres Umowy o Konto Premium,
Użytkownik traci dostęp do funkcjonalności dostępnych w ramach Umowy o Konto Premium po
okresie 7 dni liczonych od dnia, w którym taka opłata powinna nastąpić. W takim przypadku Konto
uzyskuje status Konta Podstawowego.

6. Świadczenie będzie spełniane w sposób ciągły, stosownie do czasu na jaki została zawarta
Umowa pomiędzy Administratorem a Użytkownikiem. Świadczenie usługi rozpocznie się:
a) dla Konta Podstawowego – po dokonaniu rejestracji w Serwisie;
b) dla Konta Premium lub Konta Premium VIP – niezwłocznie po dokonaniu opłaty i
wyrażeniu przez Użytkownika zgody na rozpoczęcie świadczenia usługi przed
upływem 14-dniowego okresu na odstąpienie od umowy, a w braku takiej zgody – po
upływie 14-dniowego okresu na odstąpienie od umowy.

i teraz co można o tym powiedzieć? Wybrałem opcję konta Premium na miesiąc i teraz rozumiem, dopóki nie wypowiem, płatność będzie ściągana z karty z konta co miesiąc, po zakończeniu kolejnego okresu jako przedłużenie?

A jaki jest okres wypowiedzenia? 7 dni? dobrze czytam? czy 14?

Aczkolwiek ten punkt 4.3.1 mówi o umowie na czas określony czyli na miesiąc...kończy się umowa i całość wygasa ale czy na pewno?

Wybrałeś opcję konta premium na miesiąc, które po miesiącu, o ile go nie wypowiesz, przejdzie w konto premium na czas nieokreślony. Jesli nie wykonasz żadnego działania, będziesz obciążany opłatą za konto, zgodnie z cennikiem.

Umowa się nie kończy, tylko przechodzi w umowę na czas nieokreślony.

Ok i wypowiedzenie musi być przesłane 14 dni przed końcem umowy tak?

Ja po prostu myślałem że to jest tak jak na innych portalach ogłoszeniowych np że się płaci za usługę trwającą 7..14 czy 30 dni i koniec.
Obojętnie czy to konto premium na portalu randkowym czy wyróznienie ogłoszenie, czy promowanie jakieś itd.

Wypowiedzenie możesz przecież wysłać od razu, zaś dostawca zastrzega, że musisz zmieścić się w określonym terminie - w przypadku konta z dostępem miesięcznym nie później niż 7 dni przed końcem umowy, zaś w przypadku gdy umowa przejdzie na czas nieokreślony - nie później niż na 14 dni przed końcem okresu rozliczeniowego.

Powrót