T
Tao1991
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 20
Witam!
Mam w planach założenie portalu społecznościowego i mam do tego kilka pytań, gdyż jestem zielony w prawie a nie chce mieć z nim konfliktów.
Portal będzie zarabiał na siebie (serwer etc.) z reklam, programów partnerskich i możliwe z konto premium.
I tu się zaczynają pytania:
1. Czy trzeba odciągać jakieś podatki od zarobków z reklam ( np. AdSense)?
2. Czy trzeba odciągać jakieś podatki od zarobków z programów partnerskich?
3. Czy trzeba odciągać jakieś podatki od zarobków z kont premium?
a) zarobki przez sms np. dotpay
b) wpłata na konto
Inna sprawa, w dalekiej przyszłości chciałbym organizować konkursy sms i inne temu podobne dla moich użytkowników, i tu jest pytanie czy od tych zarobków będę musiał ponieść jakiś podatek, i czy wydatki na nagrody mogą być mi zwrócone coś jakby PIT?
Prosze o wytłumaczenie tego jak najbardziej łopatologicznie, iż prawo jest moją słaba strona. Z góry dziękuje za pomoc!
Pozdrawiam!
Mam w planach założenie portalu społecznościowego i mam do tego kilka pytań, gdyż jestem zielony w prawie a nie chce mieć z nim konfliktów.
Portal będzie zarabiał na siebie (serwer etc.) z reklam, programów partnerskich i możliwe z konto premium.
I tu się zaczynają pytania:
1. Czy trzeba odciągać jakieś podatki od zarobków z reklam ( np. AdSense)?
2. Czy trzeba odciągać jakieś podatki od zarobków z programów partnerskich?
3. Czy trzeba odciągać jakieś podatki od zarobków z kont premium?
a) zarobki przez sms np. dotpay
b) wpłata na konto
Inna sprawa, w dalekiej przyszłości chciałbym organizować konkursy sms i inne temu podobne dla moich użytkowników, i tu jest pytanie czy od tych zarobków będę musiał ponieść jakiś podatek, i czy wydatki na nagrody mogą być mi zwrócone coś jakby PIT?
Prosze o wytłumaczenie tego jak najbardziej łopatologicznie, iż prawo jest moją słaba strona. Z góry dziękuje za pomoc!
Pozdrawiam!