portal społecznościowy

• Autor wątku Autor wątku Winner2005
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Winner2005

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Witam Jestem tutaj nowy, szukałem tego tematu ale nie znalazłem nic konkretnego i postanowiłem założyć nowy temat aby uzyskać interesujące mnie informacje mam nadzieję że je dostanę.
Właśnie tworzę portal internetowy dla mojej gminy. Mają tu być różne informacje, ogłoszenia, forum, czat i tak dalej. A moje pytanie jest następujące:
Czy jeśli skopiuję jakiś artykuł na swój portal i pod spodem napiszę informację skąd pochodzi dany artykuł to łamię prawo autorskie?
Na przykład:

Treść artykułu,Treść artykułu,Treść artykułu,Treść artykułu,Treść artykułu,Treść artykułu,Treść artykułu,Treść artykułu,Treść artykułu,Treść artykułu,Treść artykułu,Treść artykułu,Treść artykułu,Treść artykułu,Treść artykułu,Treść artykułu,Treść artykułu,Treść artykułu,Treść artykułu,Treść artykułu,Treść artykułu,Treść artykułu,Treść artykułu,Treść artykułu,

Źródło (podany artykuł pochodzi ze strony): Pozycjonujący katalog stron www - NazwaStrony.pl - linki bezpośrednie

Zaznaczam że nie będę zarabiał na tych artykułach.
Zauważyłem że na dużych polskich portalach też są takie artykuły z podanym na dole źródłem skąd pochodzi dany artykuł.

Liczę na Waszą pomoc:ok:

Potrzebna jest zgoda autora.

Witaj, jeśli twój portal będzie zarejestrowany jako wydawnictwo prasowe w świetle USTAWY z dnia 26 stycznia 1984 r. "Prawo prasowe" to można w określonych przypadkach korzystać z dozwolonego korzystania z utworów chronionych, a w szczególności Art.25. USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych". Pamiętać trzeba tylko, że pomimo tego, iż nie trzeba posiadać zgody autora, to w wielu przypadkach należy mu się jednakże wynagrodzenie. Więcej jest tam http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html

Powrót