portal z filmami

• Autor wątku Autor wątku anonim.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anonim.

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Cześć,
Od pewnego czasu chodzi mi pogłowie pewien pomysł na portal, a mianowicie miała by to być wypożyczalnia filmów on-line. Polegało by to na tym że ktoś za drobną opłatą mógł by obejrzeć film tylko, że mógł by go oglądać on-line przez stronę, w sumie coś na zasadzie normalnej wypożyczalni tylko że film zostaje udostępniony nie dostaje się jego kopi do ręki. Film można by było obejrzeć np. przez 72h(czas wypożyczenia). Oczywiście filmy które były by na serwerze były by to kopie z oryginalnych płyt z licencją na wypożyczanie i właśnie zaczyna się problem bo nie mam zielonego pojęcia czy wystarczyły by filmy z licencją, czy trzeba było by starać się o jakąś licencje u dystrybutorów czy coś takiego ?

za wszelkie odpowiedzi dziękuję :)

Ostatnia edycja:
Jak by się do tego miało prawo ? czy było by to już piractwo. Zasada działania była by podobna do zwykłej wypożyczalni filmów, która również udostępnia kopie filmów za opłatą tylko że dostajemy ją na krążku.

sorry że tak post pod postem, ale nie mogłem edytować

no widzę że chyba nikt mi odpowiedzi na to nie udzieli :(, można gdzieś przeczytać o licencji na wypożyczanie filmów ??

Witam,

musiałby Pan zapewne otrzymać od dystrybutora filmu specjalną licencję na taką okoliczność.

Myślę jednak, że Pana problem leżałby gdzie indziej. System który Pan wymyślił jest odpowiednikiem czegoś w rodzaju VOD-u, stosowanego w platformach cyfrowych i CATV. A tam najistotniejszym elementem jest system kodowania, który umożliwia oglądanie danego filmu tylko temu, kto go wypożyczył. I o to, po pierwsze, zapewne zapytaliby Pana dystrybutorzy filmów - jak zapewni Pan autoryzację swoich klientów?

Powrót