Portale społecznościowe - wykorzystywanie zdjęć użytkowników serwisu

• Autor wątku Autor wątku kronenberg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kronenberg

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie,

Mam pewien problem związany z wykorzystywaniem moich zdjęć przez pracowników pewnego portalu społecznościowego. Mianowicie kiedyś, jako użytkownik serwisu, w ramach tzw. dziennikarstwa obywatelskiego, publikowałem swoje teksty na ich stronie – zazwyczaj były to fotografie robione na zamówienie, mające zobrazować konkretny artykuł. Jakiś czas temu przestałem udzielać się na portalu i zakończyłem z nimi współpracę (warto zaznaczyć, że współpraca była nieodpłatna i dobrowolna) – po prostu nie publikowałem zdjęć, ani nie dodawałem żadnych tekstów. Ostatnio z ciekawości wszedłem na stronę główną serwisu i zamarłem – moje zdjęcia były dołączone do artykułów członków redakcji i nie zostały podpisane moim imieniem i nazwiskiem, a jedynie znalazła się przy nich adnotacja "Archiwum redakcji" i… tyle. Poczułem się lekko zniesmaczony całą sytuacją i napisałem do pracowników portalu, aby następnym razem, kiedy publikują zdjęcia – dołączali moje imię i nazwisko, aby pokazać, że to ja jestem autorem danej fotografii, a nie osoba, która ma na nazwisko "Archiwum" i "Redakcja" (prosiłem również, bezskutecznie zresztą, aby naprawili swój błąd i podali moje pełne dane pod zdjęciami) :)
Niestety, ale sprawa ciągnie się już kilka tygodni, a żadnej odpowiedzi ze strony pracowników serwisu nie otrzymałem. Pisałem, dzwoniłem do szefa redakcji, każdy mnie zbywał i udawał, że nie ma czasu, aby ze mną porozmawiać. Zauważyłem również, zapoznając się z komentarzami zamieszczonymi na portalu pod artykułami, że problem ten dotyczy nie tylko mnie :o Redakcja nic, dosłownie nic, sobie nie robi z próśb osób (użytkowników - dziennikarzy obywatelskich), ignorując je :rolleyes: Chciałbym wystosować pismo do redakcji, powołując się na prawo autorskie, aby w momencie kiedy korzystają z moich zdjęć, podpisywali je (oraz, naturalnie, podpisali wykorzystane dotychczas zdjęcia). Niestety, ale… nic nie przychodzi mi do głowy oprócz Ustawy o Prawie Autorskim i Prawach Pokrewnych z dnia 4 lutego 1994 r. (Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 Nr 43 poz. 170). Nie chce po prostu sypać bezsensu paragrafami, bo obawiam się, że zostanę ponownie zlekceważony.

PS Zastanawiam się również, czy istnieje możliwość, abym zastrzegł w piśmie, że nie życzę sobie, aby w przyszłości portal wykorzystywał moich zdjęć bez mojej zgody?

Pozdrawiam!

RE: [PYTANIE] Portale społecznościowe - wykorzystywanie zdjęć użytkowników serwisu

Naruszają autorskie prawa osobiste z art. 16 oraz prawa majątkowe z art. 17. To czego może Pan żądać jest opisane w art. 78 i 79. Ponadto popełniają przestępstwa karne art 115 (plagiat), art. 116 (nielegalne rozpowszechnianie). Wskazałem Panu przepisy, które teraz trzebaby ubrać w zdanie i im wysłać, ale listem poleconym a nie emailem.

Te dwa ostatnie są ściagne przez policję na wniosek poszkodowanego, może Pan im tym zagrozić. Zanim co, proszę jakoś zabezpieczyć dowody ;)

Portal nie może także w przyszłości wykorzystywać zdjęć, bo praw do nich nie ma. To jest oczywiste, bo żadnej umowy Pan z nimi nie zawierał.

RE: [PYTANIE] Portale społecznościowe - wykorzystywanie zdjęć użytkowników serwisu

Witam,

nawiązując współpracę z tym portalem czy też będąc jego użytkownikiem z pewnością zaakceptował Pan jakiś regulamin współpracy. W tej chwili najistotniejszą sprawą jest to, na jakie warunki współpracy Pan przystał. Nie wiem czy Pan pamięta te warunki lub ma jeszcze dostęp do owego regulaminu? Jeśli tak tak, trzeba go by było bardzo wnikliwie przeczytać, zwracając szczególnie uwagę na sprawy:

- czy przekazywał Pan na rzecz Portalu autorskie prawa majątkowe do zdjęć czy też udzielał licencji na wykorzystanie zdjęć(jeśli tak to jakiej: wyłącznej czy niewyłącznej) oraz na jakich warunkach się to odbywało.

- czy zgadzał się Pan na anonimowe (czyli bez Pana podpisu) rozpowszechnianie zdjęć i tekstów

Wszelkie dalsze Pana działania powinny być uzależniane od odpowiedzi na powyższe pytania.

Powrót