portfolio architekta

• Autor wątku Autor wątku bigcalm
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bigcalm

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, jestem zatrudniona w biurze architektonicznym na stanowisku architekta. Moja praca polega na opracowywaniu projektów budynków, których twórcą jest mój szef, co nie znaczy że żadnego wkładu twórczego z mojej strony nie ma. Właściwie ciężko jest to oszacować - po prostu jest to praca zespołowa. W tabelkach rysunków wraz z innymi pracownikami jestem wymieniona jako autorzy opracowania.

Staram się o nową pracę i właściciel innego biura poprosił mnie o próbkę moich rysunków technicznych z obecnej pracy. Moje pytanie brzmi: czy mogę wysłać jakiś rysunek, aby zaprezentować swoje możliwości (głównie chodzi o umiejętność obsługi programu, o szczegółowość z jaką wykonuję rysunki)? Czy muszę zapytać o zgodę mojego dotychczasowego pracodawcę i jeżeli tak czy powinnam mieć tą zgodę na papierze?

Dziękuję za pomoc

Możesz wysłać, nie będzie to rozpowszechnianie. Oczywiście należy pamiętać aby nie naruszyć tajemnicy przedsiębiorstwa.

Jednocześnie zainteresowany twoimi rysunkami musi wiedzieć, iż nie może ich wykorzystywać bez zgody wszystkich uprawnionych.

LeszsekS napisał:
Możesz wysłać, nie będzie to rozpowszechnianie. Oczywiście należy pamiętać aby nie naruszyć tajemnicy przedsiębiorstwa.

No i tu jest zagwozdka jak dla mnie, kiedy następuje naruszenie tajemnicy przedsiębiorstwa? przecież wysłanie do innego biura np. rzutu jakiegoś projektowanego budynku ktoś mógłby już uznać za naruszenie tajemnicy - to tak jakbym dzieliła się z konkurencją ideą, pomysłem na zaprojektowanie danego budynku (zwłaszcza jak projekt jest nieukończony albo utknął w fazie koncepcyjnej). Inną kwestią są też np. dane osobowe inwestora, wszystkich projektantów, lokalizacja inwestycji, nr działek etc. Wszystkie te informacje są w tabelkach projektów i czy udostępnianie ich nie jest naruszeniem tajemnicy przedsiębiorstwa?

bigcalm napisał:
No i tu jest zagwozdka jak dla mnie, kiedy następuje naruszenie tajemnicy przedsiębiorstwa? ...
Przepis prawny:
Ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji
Art. 11.
4. Przez tajemnicę przedsiębiorstwa rozumie się nieujawnione do wiadomości publicznej informacje techniczne, technologiczne, organizacyjne przedsiębiorstwa lub inne informacje posiadające wartość gospodarczą, co do których przedsiębiorca podjął niezbędne działania w celu zachowania ich poufności.
Jeśli te rysunki nie mieszczą się w tym kryterium nie są tajemnicą przedsiębiorstwa.

Ostatnia edycja:
Powrót