Portfolio (grafik) - przekazane prawa autorskie a autorskie prawa osobiste

• Autor wątku Autor wątku putiek23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

putiek23

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam wszystkich,

mam taki problem, ponieważ od kilku lat pracowałem dla jednej firmy, a właściwie współpracowałem z jedną firmą, ponieważ prowadzę własną działalność gospodarczą i teraz kiedy postanowiłem uniezależnić się tylko od jednego źródła dochodu, szef firmy dla której wykonywałem projekty kategorycznie zabronił mi wykorzystania tych materiałów w swoim portfolio, strasząc rzecz jasna prawnikiem itd.

Nie znam prawa, więc nie dyskutowałem ale z tego co niedawno przeczytałem na tutejszym forum o niezbywalnych autorskich prawach osobistych (jeśli czegoś nie przekręciłem), to jednak chyba mam prawo do ich wykorzystania w tej własnie formie (czyli do portfolio, nie do odsprzedaży innym podmiotom)?

Dodam, że prace były przekazywane zawsze z dokumentem potwierdzającym przekazanie praw autorskich.

I jeszcze jedno pytanie na koniec.

Czy firma wykorzystując przygotowane przeze mnie materiały ma teraz prawo do ingerowania w nie (np. zmiana koloru poszczególnych elementów, zmiana układu elementów w wykonanym i przekazanym projekcie itp.). Ponieważ z tego co przeczytałem, to wydaje mi się, że nie, ale możne coś źle zrozumiałem.

Bardzo będę wdzięczny za wyjaśnienie mi tej kwestii i określenie mojej pozycji w tej sytuacji.

Zawsze Masz prawo wskazywać siebie jako autora tych utworów o ile w umowie nie zobowiązałeś się do nie wykonywania autorskiego prawa osobistego.
Przepis prawny:
Art. 46.
[Zezwalanie na wykonywanie zależnego prawa autorskiego]

Jeżeli umowa nie stanowi inaczej, twórca zachowuje wyłączne prawo zezwalania na wykonywanie zależnego prawa autorskiego, mimo że w umowie postanowiono o przeniesieniu całości autorskich praw majątkowych.

Przepis prawny:
Art. 49.
[Korzystanie z utworu / wprowadzanie zmian w utworze]

1. Jeżeli w umowie nie określono sposobu korzystania z utworu, powinien on być zgodny z charakterem i przeznaczeniem utworu oraz przyjętymi zwyczajami.

2. Następca prawny, choćby nabył całość autorskich praw majątkowych, nie może, bez zgody twórcy, czynić zmian w utworze, chyba że są one spowodowane oczywistą koniecznością, a twórca nie miałby słusznej podstawy im się sprzeciwić. Dotyczy to odpowiednio utworów, których czas ochrony autorskich praw majątkowych upłynął.

Bardzo dziękuje za odpowiedź i wyjaśnienie.

Mam jeszcze jedną prośbę, ponieważ chciałbym poprosić o komentarz do treści oświadczenia, jakie było dołączane do tych prac. Nie do końca wiem, jak sobie wytłumaczyć prawa zależne.

treść oświadczenia:

Niżej podpisany ................, PESEL ................. niniejszym oświadcza, że jest twórcą projektu:

1. jakiś projekt
2. jakiś projekt

którego ostateczna wersja stanowi załącznik do niniejszego Oświadczenia. Na mocy przedmiotowego Oświadczenia niżej podpisany przenosi nieodpłatnie na rzecz .....(właściciel firmy)......... na czas nieokreślony wszelkie majątkowe prawa autorskie do projektu, także prawa zależne, z prawem do ich wykorzystania na wszystkich polach eksploatacji wskazanych w art. 50 ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. 1994r. Nr 24 poz. 83 z późn. zm.), także w zakresie ich odsprzedaży.

Powinno to być nazwane Umową przeniesienia autorskich praw majątkowych, nie miej wykonywanie prawa zależnego zostało udzielone. Czyli maja prawo rozpowszechniać opracowanie Twojego utworu.

Mozesz wyslac zawsze oswiadczenie, ze wypowiadasz umowe przeniesienia prawa majatkowego w trybie natychmiastowym. Wszak swiadczenie jest nieodplatne, wiec mozna w kazdej chwili je wypowiedziec bez ponoszenia jakichkolwiek konsekwencji.

Dziękuję bardzo wszystkim za wyjaśnienia. Jednak już trochę zgłupiałem. To w końcu mogę te prace wrzucić do portfolio bez obaw np. na stronę www, czy jednak nie? Poproszę o odpowiedź tak / nie

GrubyMiś napisał:
... Wszak swiadczenie jest nieodplatne, wiec mozna w kazdej chwili je wypowiedziec bez ponoszenia jakichkolwiek konsekwencji.
A co to ma do rzeczy:
Przepis prawny:
Art. 56.
[Odstąpienie / wypowiedzenie umowy]

1. Twórca może odstąpić od umowy lub ją wypowiedzieć ze względu na swoje istotne interesy twórcze.

2. Jeżeli w ciągu dwóch lat od odstąpienia lub wypowiedzenia, o którym mowa w ust. 1, twórca zamierza przystąpić do korzystania z utworu, ma obowiązek zaoferować to korzystanie nabywcy lub licencjobiorcy, wyznaczając mu w tym celu odpowiedni termin.

3. Jeżeli odstąpienie od umowy lub jej wypowiedzenie następuje po przyjęciu utworu, skuteczność odstąpienia lub wypowiedzenia może być przez drugą stronę umowy uzależniona od zabezpieczenia kosztów poniesionych przez nią w związku z zawartą umową. Nie można jednak żądać zwrotu kosztów, gdy zaniechanie rozpowszechniania jest następstwem okoliczności, za które twórca nie ponosi odpowiedzialności.

4. Przepisu ust. 1 nie stosuje się do utworów architektonicznych i architektonicznourbanistycznych, audiowizualnych oraz utworów zamówionych w zakresie ich eksploatacji w utworze audiowizualnym.

Rozpowszechniać bez zgody właściciela apm nie możesz, a umieszczenie w internetowym portfolio będzie rozpowszechnianiem. Należało zapewnić sobie taką możliwość w umowie.

Ostatnia edycja:
Teraz wszystko jasne. Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Powrót