Portfolio osoby fizycznej, a kwestia JDG

• Autor wątku Autor wątku Hoqebol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Hoqebol

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie,

Pracowałam dla agencji kreatywnej (umowa o dzieło z przekazaniem praw autorskich), postanowiłam opuścić dotychczasowe miejsce pracy i założyłam Jednoosobową Działalność Gospodarczą. Wiem, że nie mogę dokonywać rozpowszechnienia projektów publicznie, ale jak to wygląda w przypadku, gdy chcę korespondencyjnie na adres email przekazać potencjalnemu klientowi moje projekty graficzne (wykonane w tejże agencji) w formie PDF jako JDG?

Dodam, że uzyskałam zgodę byłego przełożonego na wykorzystanie projektów w osobistym portfolio jako osoba fizyczna, ale jak to wygląda w przypadku JDG? Wprawdzie nadal jestem osobą fizyczną będąca nadrzędną w stosunku do JDG, zgadza się?

Druga kwestia - jak wygląda sprawa, gdy zakres projektów objętych przekazaniem praw autorskich jest inny niż ten który chce wrzucić do portfolio? Czy nazwa projektu musi być wskazana dosłownie i dobitnie, czy jest tutaj jakieś pole do interpretacji? :what:

Hoqebol napisał:
... chcę korespondencyjnie na adres email przekazać potencjalnemu klientowi moje projekty graficzne (wykonane w tejże agencji) w formie PDF jako JDG? ...
To nie jest rozpowszechnianie zatem na takie działanie nie potrzebujesz niczyjej zgody.
Hoqebol napisał:
... uzyskałam zgodę byłego przełożonego na wykorzystanie projektów w osobistym portfolio jako osoba fizyczna, ale jak to wygląda w przypadku JDG ...
Najlepiej żebyś to miała na piśmie, jdg nie ma znaczenia.
Hoqebol napisał:
... Czy nazwa projektu musi być wskazana dosłownie i dobitnie, czy jest tutaj jakieś pole do interpretacji? ...
To Ty jako autor, twórca decydujesz o sposobie oznaczenia utworów. To jest Twoje niezbywalne prawo osobiste.

Powrót