portrety (narysowane) na mojej stronie www

• Autor wątku Autor wątku filart
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

filart

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam serdecznie!

Od dłuższego czasu zajmuję się rysowaniem portretów ze zdjęcia - dokłądnie wygląda to tak, ze klient wysyła do mnie zdjęcie, ja odwzorowuje je rysując i wysyłam do niego portret.
Teraz tworzę swoją stronę internetową na której chcę zamieścić wykonane przeze mnie prace, czyli rysunki przedstawiające inne osoby - czy muszę mieć na to zgodę tych osób?
Wiem że przedstawienie wizerunku czyjejś osoby wymaga pozwolenia, , ale w tym pryzpadku wydaje mi się że do mnie należy prawo autorskie do rysunku, czy ma to znaczenie że jest na nim narysowana jakaś osoba, która tak naprawdę jest "podobna" do prawdziwej osoby.

Będę wdzięczny za konkretne odpowiedzi, jeśli jest taka możliwosć to również o linki do ustaw o tym mówiących.

Pozdrawiam
filart

Ma Pan prawo do tych rysunków, ale wykonywanie swoich praw nie może naruszać praw osób trzecich, a w tym wypadku może naruszać (prawo do wizerunku).

Link do ustawy masz w googlach. A jest to ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Pan nabywa z chwilą ustalenia prawa majątkowe do rysunku art. 17 w zw. z art. 1 ust 1, ale należy pamiętać o prawie do wizerunku osób na nim przedstawionym art. 81 ust 1.

Dziekuję za odpowiedź. Rozumiem więc że muszę posiadać takową zgodę od osób narysowanych? Jeśli tak, czy wystarczy zwykłe potwierdzenie mojego pytania do nich skierowane, czy wyrażają zgodę na umieszczenie ich portretu na mojej stronie? Czy musi to być odpowiednie pismo?

Jesli chodzi o prawa majątkowe, czy pozostają moje jeśli klient płaci mi za ten rysunek?
Wówczas chyba pozostajką mi tylko prawa autorskie tak?

PS. szukałem na googlach i nie mogę tego znaleźć - będę wdzięczny za podanie linków.

Pozdrawiam
filart

co do pierwszego pytania, to wystarczy potwierdzenie na Pana pytanie, nie musi być to zgoda pisemna,ale oczywiscie taka zgoda ma większą wartość dowodową, niż np zgoda ustna. Moze to być również w formie emailowej.

Prawa autorskie mają w Polsce typ dualistyczny, dzielą sie na prawa autorskie osobiste (art. 16) oraz na prawa autorskie majątkowe (art. 17). Oba te prawa zostają przy Panu w tym przypadku, chyba, że umowa między klientem a Panem stanowi inaczej. Pan przenosi na klienta tylko własność egzemplarza.

ok, super.
bede wdzieczny jeszcze za linkik do ustawy którą Pan cytuje.

Pozdrawiam
filart

serdecznie dziękuję za porady

Pozdrawiam
filart

Powrót