Poruszanie się pożyczonym samochodem po Niemczech.

• Autor wątku Autor wątku jayturser 220
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jayturser 220

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam
Mam pytanie. Mam możliwość wyjazdu do Niemiec do pracy lecz potrzebny jest mi samochód. Wyjazd prywatny w charakterze pracy. Samochód zostanie mi pożyczony. I teraz pytanie. Czy mogę poruszać sie pożyczonym samochodem po Niemczech. Właściciel samochodu wyraża zgodę ale czy są potrzebne jakieś dodatkowe dokumenty.
Pozdrawiam

Jak pobyt ma trwać dłużej, to nalezy mieć samochód na miejscowej rejestracji. Niemcy to nie problem ale spróbuj tak pojeździć w Danii. Łapanka, dostajesz ostrzeżenie od SKAT, za drugim razem tracisz auto

marian.pazdzioch napisał:
Jak pobyt ma trwać dłużej, to nalezy mieć samochód na miejscowej rejestracji. Niemcy to nie problem ale spróbuj tak pojeździć w Danii. Łapanka, dostajesz ostrzeżenie od SKAT, za drugim razem tracisz auto

No dobra a jeśli samochód nie jest zarejestrowany na mnie tylko na kogos innego a poruszam sie nim po Niemczech to normalnie można?

Nie mozna, bo w Niemczech nie jest istotne, na kogo jest zarejestrowany samochod, tylko gdzie ten samochod faktycznie "przebywa" i po 6 miesiecach samochod "przebywajacy" stale w Niemczech trzeba przerejstrowac na tablice niemieckie.

Powrót