Poruszanie się w szpitalu- prawa

• Autor wątku Autor wątku Alexnova
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Alexnova

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Hej. Może mi pomożecie rozwiązać moje rozważania prawne :)
Studiuje medycynę i naturalnie przebywam często w szpitalu (publicznym). Pracownicy jednej z jednostek zabraniają nam korzystać z przejścia korytarzem do naszego celu- sali zajęć. Czy jest to zgodne z prawem? Jak ewentualna odpowiedź ma się do tego, ze dostęp na poszczególne oddziały jest często ograniczony (dla pacjentów/cywili) kodem?
Dziękuję za pomoc

Co to za korytarz i jakie jest jego przeznaczenie, Jak argumentowany jest zakaz korzystania z korytarza? Czy do sali prowadzi inna ścieżka?

Lovor napisał:
Co to za korytarz i jakie jest jego przeznaczenie, Jak argumentowany jest zakaz korzystania z korytarza? Czy do sali prowadzi inna ścieżka?

Korytarz służy wyłącznie do przemieszczania się. Do sali prowadzi tez inna droga (i tak jest to argumentowane). Jeżeli miałbym to zobrazować, to najlepiej wyobrazić sobie literkę ,,U” z projekcji górnej- korytarz i sala tworzą jedno ramię litery, naturalnie do sali prowadzi tez drugie ramię- ale droga się w tym wypadku oczywiście wydłuża.
Pytam czysto z zainteresowania, ciekawi mnie, czy ja ewentualnie będę mógł odmawiać pacjentom korzystania z danych ścieżek i w jakim zakresie.

Jakim prawem, jako student, chcesz ograniczać pacjentom korzystania z korytarza ?
Jako student masz ograniczone prawa.
Jesteś studentem a nie pacjentem.
To nie Twoja rola i nie Ty tam ustalasz zasady.

X234 napisał:
Jakim prawem, jako student, chcesz ograniczać pacjentom korzystania z korytarza ?
Jako student masz ograniczone prawa.
Jesteś studentem a nie pacjentem.
To nie Twoja rola i nie Ty tam ustalasz zasady.

Nie jako student, ale jako lekarz. I nie chcę, tylko się pytam czy i ewentualnie w jakim zakresie (kwestia drzwi na kod jest problematyczna).
Z reszta to jest właśnie istota mojego pytania- jakim prawem ktoś mi ogranicza poruszanie się korytarzem

W szpitalu obowiązują procedury. Są strefy wyłącznie dla personelu. Może być tak że jakaś strefa jest czasowo wyłączona z poruszania się. Że tylko określony personel może być lub poruszać się dana droga.

To korytarz dla pacjentów czy dla personelu? Jak dla personelu, to może chodzi o to, aby studenci nie robili sobie wycieczek i nie dezorganizowali pracy na oddziale.

Alexnova napisał:
Czy jest to zgodne z prawem?
Pewnie przepisy wewnętrzne szpitala regulują tę kwestię.
Alexnova napisał:
Do sali prowadzi tez inna droga (i tak jest to argumentowane)
Czyli jest inne dojście do sali to z niego korzystać, ja tu nie widzę żadnego problemu.

Powrót