Porzucenie pracy a rejestracja w PUP i ubezpieczenie

• Autor wątku Autor wątku Groszeq235
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Groszeq235

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

Jeżeli porzucę pracę to mam możliwość rejestracji w Urzędzie Pracy - oczywiście w celu uzyskania ubezpieczenia. Tutaj zależy mi na informacji czy przez jakiś czas po porzuceniu pracy nie mogę się zarejestrować i otrzymać ubezpieczenia? Czy nie ma tutaj ustalonej kary tak jak w przypadku otrzymania zasiłku?

Dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam.

Kary nie ma i możesz się zarejestrować od razu jeśli tylko będziesz dysponował dokumentację konieczną do rejestracji m.in. świadectwem pracy od pracodawcy, u którego ewentualnie pracę porzucisz.
Rozumiem, że ubezpieczenie to nie jedyny powód rejestracji?

Kosssz napisał:
Kary nie ma i możesz się zarejestrować od razu jeśli tylko będziesz dysponował dokumentację konieczną do rejestracji m.in. świadectwem pracy od pracodawcy, u którego ewentualnie pracę porzucisz.
Rozumiem, że ubezpieczenie to nie jedyny powód rejestracji?

Oczywiście, że nie. Jednak latam na motocyklu czy też wiadomo wychodzę z domu więc ubezpieczenie jest bardzo ważne. Zależy też mi na szkoleniu, które mi proponowano przed podjęciem pracy więc jeżeli będzie nadal aktualne to dlaczego nie skorzystać. Bo szczerze mówiąc nie myślę o stażu bo gdzie nie byłem to chcieli doświadczenie na takim stanowisku (czy to kierowca - prawo jazdy mam kilka lat czy przy wystawianiu aukcji).

Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam i życzę miłego wieczoru.

Ostatnia edycja:
Zatem jeszcze raz potwierdzam, samej rejestracji (zasiłek od dnia rejestracji nie wchodzi w grę) możesz dokonać od razu po przedłożeniu wszelkich koniecznych dokumentów.

Ostatnia edycja:
Powrót