Porzucenie pracy i wyjazd do Polski

• Autor wątku Autor wątku brela
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

brela

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam mam pytanie, wraz z chłopakiem pracujemy w Niemczech, jednakże warunki pracy są skandaliczne, wciąż się nami wysługują (polakami, jest nas 5 tutaj) wiecznie wszystko niemcom się nie podoba, sami nie robią nic a do nas mają pretensje, mogę tak wymieniać i wymieniać, planujemy z chłopakiem opuścić w najbliższym czasie to miejsce, kończy nam się umowa za miesiąc i mam pytanie, czy jeżeli wyjedziemy za 2 tygodnie to jakie konsekwencje mogą nam grozić i czy w ogóle jakiekolwiek nam grożą? Jest to nasza pierwsza umowa półroczna. Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi i rady.

Jeżeli powiadomisz pracodawcę to może ci nie wypłacic zarobionych pieniędzy zawsze znajdzie jakieś potrącenia. Czekaj na wypłate i wracaj spokojnie do domu lub zmień miejsce pracy.Pewnie nie miałaś meldunku a ubezpieczenie zbiorowe lub brak.

Jesteśmy do tego stopnia wkurzeni, że nie chce nam się jemu nic mówić, chce nam się tylko spakować i jechać stąd. Zameldowani jesteśmy w mieszkaniu, które on wynajmuje od niemca. Wziął na siebie a my tu mieszkamy i mu płacimy (jeszcze na mieszkaniu 500 euro zarabia od całej naszej 5tki), nie mamy żadnej umowy na mieszkanie z nim. Najgorszy problem jest że nie chcą nam dać urlopu (a to zawsze pieniądze, jak wyjadę to przepadną). Ubezpieczenie też mam normalne bo mamy umowę o pracę.

Ale dziękuję Marian za odpowiedź, czyli poczekam sobie spokojnie do wypłaty i tschuss :)

Dowiec sie gdzie jesteś ubezpieczona poniewarz musisz wypowiedziec ubezpieczenie
sprawdz czy masz nr ubezpieczenia i legitymacje jeżeli tego nie masz to brak ubezpieczenia .Jak długo jesteś obecnie na tym mieszkaniu.Niemiec cwaniak.

Na mieszkaniu jesteśmy od 11 maja, ubezpieczenie mamy w AOK mam kartę AOK. A to nie wiedziałam, że ubezpieczenie trzeba wypowiedzieć... ile mam czasu na wypowiedzenie go?

Po pierwsze "porzucenie pracy" moze pociagnac za soba roszczenia odszkodowawcze pracodawcy wobec was.
Po drugie, gdy porzucicie prace, pracodawca automatycznie przestanie odprowadzac skladki do AOK, ale wasze ubezpieczenie tam nie wygasnie automatycznie, co bedzie skutkowac koniecznoscia placenia tych skladek w waszej wlasnej kieszeni.
Jesli wyjedziecie do Polski i wymeldujecie sie z mieszkania w Niemczech, musicie bezzwlocznie wyslac kopie wymeldowania z Niemiec do AOK oraz informacje, ze wypowiadacie tam czlonkostwo. Mozecie to zrobic osobiscie przed wyjazdem do Polski, ale po wymeldowaniu z mieszkania

Powrót