Posądzenie o popełnieniu przestępstwa

• Autor wątku Autor wątku Wojciech2891
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wojciech2891

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie. Jest to mój pierwszy post na tym forum, szukałem podobnych tematów, jednak nie udało mi się jeszcze do nich dotrzeć. Mam problem i chciałbym się poradzić kogoś kompetentnego co zrobić.

Jakiś czas temu, kilka miesięcy, zgłosiłem się do jednej z firm oferujących chwilówki przez internet po niewielką kwotę, rzędu 400zł właściwie. Dostarczyłem dokumenty, przyznano mi te pieniążki. Później przedłużyłem sobie spłatę, pech chciał, że mimo iż niewielka kwota, nie spłaciłem jej. Potem spłaciłem część, a o reszcie poinformowałem firmę, że spłacę w niedługim odstępie czasu. Fakt, zawaliłem to, właściwie przez własną głupotę i nieuwagę ale kilka dni temu dostałem od owej firmy pismo z wezwaniem do zapłaty 400zł z odsetkami oraz...pismo o zgłoszeniu przez nich na mnie zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa. Ze niby zataiłem faktyczny stan majątkowy i celowo unikam spłaty zadłużenia. Zamurowało mnie. W żaden sposób celowo nie uciekałem od spłaty, spowodowane to było moją sytuacją materialną co im przedstawiałem w rozmowie telefonicznej, informowałem mailowo i listownie. Całą tą kwotę kilkaset złotych spłacę w ciągu kilku dni, jednakże co mam zrobić z tą informacją o pozwie? Zostałem przez nich oskarżony, w piśmie jest adnotacja, że będą wzywać na przesłuchania mnie, mojego pracodawcę. Kto wie, czy przez to nie będę miał kłopotów, a nawet nie stracę pracy. W momencie brania tej pożyczki przedstawiłem im zaświadczenie z pracy o dochodach, wyciągi z konta. Nie udzielali mi tej pożyczki na "piękne oczy". A teraz chcą zrobić ze mnie przestępcę. Nie wiem co robić. Myślę o pozwanie ich o zniesławienie lub o znieważenie dobrego imienia ale nie znam się na prawie i nie wiem czy w tym przypadku mogę ze stopy cywilnej wnieść taki pozew. Nigdy nie miałem problemów z prawem ani z takimi instytucjami. Nie wiem jak do tego podejść. Czy ktoś mógłby coś doradzić?

Powrót