Posiadam rachunek bankowy w Luksemburgu

• Autor wątku Autor wątku hornwaldt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hornwaldt

Stały bywalec
Odpowiedzi
419
Posiadam rachunek bankowy w banku w Luksemburgu jako system PayPal. Wykonuje operacje kupna sprzedaży wylacznie w internecie.
Jestem obywatelem polskim z adresem stałego zamieszkania w Polsce. Ktorego kraju obowiązujavmnie przepis podatkowe związane z prowadzeniem rachunku - dokonywaniem tozliczen ?
Polskiego czy luksemburskiego ? W szczególności czy musze rozliczac się z wpływów na to konto od osób fizycznych i firm skorovten bank funkcjonuje poza polskim systemem podatkowym ?

Ktorego kraju obowiązujavmnie przepis podatkowe związane z prowadzeniem rachunku
Od prowadzenie rachunku podatku nie ma i nie było.
Pytasz pewnie o ustawę o raportowaniu sprzedaży przez platformy aukcyjne i ogłoszeniowe, która ma wejść w życie 01.05.2023 (projekt ustawy już jest w sieci). Obowiązek raportowania będzie obejmował sprzedaż od 01.01.2023. Raportowaniu będą podlegały osoby które dokonały co najmniej 30 sprzedaży lub łączne (z wszystkich platform) wypłacone środki to co najmniej 2000 euro. Rachunek na który wpływają środki nie ma żadnego znaczenia. Dodatkowo Polska KAS będzie mogła zwrócić się o takie informacje do innych państw UE. Wszystko ma na celu wyłapanie osób które prowadzą działalność gospodarczą bez zarejestrowania i nie odprowadzają należnego podatku z tego tytułu. Kto nie śledził na bieżąco wiadomości, to już mógł załapać się do raportowania. Z czym to się wiążę, to wiadomo. Pierwsze raporty za 2023 spłyną do KAS do końca stycznia 2024. Poczekajmy jeszcze na końcową treść ustawy, choć dużo nie powinno się zmienić, bo główne założenia wypływają z dyrektywy UE i obejmują wszystkie państwa członkowskie.

hornwaldt napisał:
Posiadam rachunek bankowy w banku w Luksemburgu jako system PayPal. Wykonuje operacje kupna sprzedaży wylacznie w internecie.

To w ramach działalności (handlujesz czymś), czy okazjonalnie kupisz/sprzedasz coś swojego/dla siebie?

To jest wplyw okazjonalny - ktosmi cos wplaci od czasu do czasu lub inwestuje kupuje kryptowalute by po jakims czasie sprzedac po aktualnym kursie z zyskiem, lub tez wpłacam na platformę inwestycyjną Partners Market - kupuje walory w portfelu inwestycyjnym, a jak cos zarobię to chce to sprzedac i wdedy pojawi sie wpływ na moje konto bankowe w kraju lub za granica.
Nie dostaje na to zadnego dokumentu - wszystko funkcjonuje w obiegu internetowym.To nie jest tak ze instytucja wyyla deklaracje do US o osiagnietym dochodzie przez podatnika.

Jezeli w PIT37 wykaze dochód w pozycji inne zrodla to jedynym dokumentem bedzie wplyw na rachunek bankowy ale bez tytułu przelewu - ot ktos co mi wplacil na konto.

Jesli to bedzie okazjnalne 500zł to moge do tego ie nie przyznać ale jak dostane wplyw 1000 USD lub 1000 EUR to urzad skrbowy moze sie zdenerwowac, a ja mie odprowadze nawet zaliczki na podatek bez tytulu platności.

Powrót