Posiadanie 3g Marihuany

• Autor wątku Autor wątku BezNadzieji
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BezNadzieji

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Kilka dni temu zostałem zatrzymany i znaleziono przy mnie prawie 3g marihuany. Dostałem zarzut posiadania tego specyfiku. Nie pamiętam, który to artykuł ale grozi mi do 3 lat więzienia. Z tego co czytałem na forum to jest to ten podstawowy zarzut, nie żaden za udostępnianie itd. Pierwszy raz w życiu mam konflikt z prawem ( poza mandatem za przekroczenie prędkości, lecz to chyba nie istotne ). Miałem to przy sobie w celu zapalenia, lecz mam takiego pecha, że nawet tego nie zdążyłem zrobić. Owe zioło zakupiłem na imprezie na której byłem 3 dni przed zatrzymaniem. Nawet jak ktoś będzie chciał żebym wskazał tego człowieka to nie wiem czy będę potrafił. Ledwo go pamiętam i potrafię opisać.Jestem studentem studiów dziennych i chciałbym dalej kontynuować swoją naukę, a w przyszłości znaleźć pracę. Na komendzie podczas składania zeznań dowiedziałem się, że przysługuje mi prawo do dostarczenia wniosku o warunkowe umorzenie postępowania. Jednak z tego co czytam, przysługuje to każdemu komu grozi do 3 lat więzienia. Jak Prokuratura odnosi się do takich pism? Niestety nie mam możliwości finansowej zaciągnięcia porady u prawnika. Jaki jest możliwy najniższy wymiar kary w takim przypadku? Wiem, że za błędy trzeba płacić ale jakie są realne szanse, że zamiast wyroku lub wyroku w zawieszeniu dostanę karę grzywny bądź prace społeczne bo czytałem, że jest i taka możliwość. Czy pisząc to pismo nadmienić o tym, że jestem gotowy poddania się karze grzywny bądź prac społecznych? Niestety ta ilość jest raczej duża w świetle prawa więc nie wiem czy mam jakiekolwiek szanse? Prosiłbym jeszcze jeśli jest taka możliwość o pomoc jak ma wyglądać pismo o warunkowe umorzenie postępowania gdyż na forum nie mogłem znaleźć tego wzoru. I jeszcze ostatnie pytanie: Czy kiedykolwiek będę mógł podjąć studia prawnicze? Myślałem o tym, ale teraz to chyba wszystko przepadło...

Proszę o rzetelną odpowiedź

Przepraszam nie mogę znaleźć jak się edytuje post. Chciałem jeszcze powiedzieć, że w domu miałem przeszukanie i nawet złamanej fifki nie było...
I ważne pytanie: Czy kiedy sprawa i postępowanie jest w toku mogę bez przeszkód udać się na wyjazd Last minute na tydzień do Grecji? Bo takie miałem plany ale nie wiem co teraz? Bo nie chciałbym kupić wycieczki, żeby później się okazało, że mnie zatrzymają na lotnisku i wyprowadzą w kajdankach...

Powrót