M
mlody90
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
Witam, mam 19 lat jestem absolwentem znanego liceum i oraz studentem na I roku. Niedawno zostałem razem z 2 kolegami zatrzymany przez policję. Policjanci przeszukali nas i znaleźli u mnie niewielką ilość marihuany(0,3g). Koledzy zostali wypuszczeni, a mnie aresztowano. Chciałem by powiadomiono mojego ojca(podałem konkretną godzinę), było już bardzo późno, lecz tego nie zrobiono. W protokole z zatrzymanie w ogóle nie wspomniano o obecności kolegów. Poradzono mi bym dobrowolnie poddał się karze, jako najlepsze rozwiązanie, co też zrobiłem. Podczas przeszukania w domu niczego nie znaleziono. Grozi mi 10 miesięcy w zawieszeniu na 2 lata oraz 30 stawek dziennych po 10zł. Zgodnie z sugestią wpłaciłem również 250zł na poczet przyszłych kar. W związku z taką sytuacją mam kilka pytań:
1) Czy istnieje możliwość, że policja lub prokuratura wyśle list do uczelni i zostanę z niej wyrzucony?[dopiero co się dostałem na kierunek na którym bardzo mi zależy]
2) Czy powinienem wynająć własnego adwokata i ile mogłoby to kosztować?
3) Czy wniosek o warunkowe umorzenie postępowania mogę wystosować już na etapie postępowania przygotowawczego, czy poczekać na wezwanie?
4) Czy ów wniosek powinien wystosować adwokat czy mogę to zrobić osobiście?
1) Czy istnieje możliwość, że policja lub prokuratura wyśle list do uczelni i zostanę z niej wyrzucony?[dopiero co się dostałem na kierunek na którym bardzo mi zależy]
2) Czy powinienem wynająć własnego adwokata i ile mogłoby to kosztować?
3) Czy wniosek o warunkowe umorzenie postępowania mogę wystosować już na etapie postępowania przygotowawczego, czy poczekać na wezwanie?
4) Czy ów wniosek powinien wystosować adwokat czy mogę to zrobić osobiście?