posiadanie noża sprężynowego w niemczech

• Autor wątku Autor wątku piterdrums
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piterdrums

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
2 miesiace temu jadac na delegacje do Francji zatrzymała nas policja w Niemczech na autostradzie.Przeszukali nam auto,w moim plecaku z jedzeniem znalezli nóż sprężynowy.Przyznałem się do niego.Dostałem od nich potwierdzenie konfiskaty noża, powiedzieli, że nast. razem będzie mandat za posiadanie.Teraz przyszło mi pismo z prokuratury niemieckiej o nałożonej na mnie karze grzywny w wys.750Euro.Mam 2 tyg. na odwołanie sie. Nie wiem jakich użyc argumentów w odwołaniu od decyzji. Czy moja niewiedza, ze posiadanie takiego noża w Niemczech jest zabronione to jakiś argument obrony? Nie wiem czy jest to wykroczenie, czy Niemcy traktują to jak przestępstwo? Proszę o pomoc i radę jak sporządzić odwołanie, jakich urzyc argumentów.

Nie jest to argument obrony. Jadąc do jakiegoś kraju masz przestrzegać obowiązującego tam prawa. Napisz na niemieckim forum. Skoro przyszło pismo, są tam podstawy prawne. Trochę dziwne, bo co gdy jedziesz na ryby. Chyba że ostrze twojego noża przekroczyło dopuszczalną długość jeśli takowa jest ustanowiona lub jeszcze jakiś przepis. Masz to w podstawach prawnych.

Ostatnia edycja:
Ostrze ma 10cm adop. długośc to 8,5cm. Przetłumaczyłem to pismo u tłumacza. Jak wyczytałem napisali tam nieprawde, ze miałem ten nóż przy sobie, a ja go miałemw plecaku. Nie znalezli papierosów lub innych fantów to zadowolili sie nożem

Możesz ograniczyć odwołanie do wysokości kary, przedstawisz zaświadczenia, że zarabiasz tyle i tyle i dlatego kara powinna być niższa. Masz tam pewnie podane stawki dzienne (Tagessatzhöhe), to wysokość Twoich dziennych zarobków netto, które przyjęła prokuratura. Sam możesz sobie wyliczyć, czy nie przyjęli zbyt wysokich zarobków.

Powrót