posiadanie ruskich papierosów

• Autor wątku Autor wątku lajon3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lajon3

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
witam zgubilam torebkę w której był karton ruskich papierosów. torebkę ma policja. czy mogę się po nią zgłosić i co mi za to grozi

Ile było paczek? Nie wiem ile oznacza "karton"...

Przepis prawny:
[Kodeks karny skarbowy]

Art. 65 § 1 kodeksu karnego skarbowego kto nabywa, przechowuje lub przewozi wyroby akcyzowe lub opakowania z tymi wyrobami stanowiące przedmiot czynu zabronionego określonego w art. 63-64, lub pomaga w ich zbyciu albo te wyroby przyjmuje lub pomaga w ich ukryciu, jeżeli rodzaj, ilość lub wartość wskazują na ich przeznaczenie do działalności gospodarczej, podlega karze grzywny do 720 stawek dziennych albo karze pozbawienia wolności do lat 2, albo obu tym karom łącznie.

W takim przypadku:

Przepis prawny:
[Kodeks karny skarbowy]

Art. 65. § 4. Jeżeli kwota podatku narażonego na uszczuplenie nie przekracza ustawowego progu, sprawca czynu zabronionego określonego w § 1 lub 2 podlega karze grzywny za wykroczenie skarbowe.

o co chodzi w słowach cytuje zawartch w protokole . przedmioty opisane w poz. jw. zabrona za pokwitowaniem nr. AK0124778 celem dołączenia do akt sprawy 37103-653-4052\14

W tych słowach chodzi o to, że wymienione przedmioty zostały zabrane za pokwitowaniem w celu dołączenia do akt sprawy.

Powrót