posiadanie w okresie próby

• Autor wątku Autor wątku eloperson
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eloperson

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
witam mam nastepujący problem otóż dwa lata temu zostałem skazany za pobicie ale otrzymalem warunkowe umorzenie na okres próby dwóch lat i dozór kuratora, do umożenia pobicia zostało mi pół roku jednak pare dni temu zostałem złapany mając przy sobie 0,55 grama marihuany, wybralem samoukaranie i prokurator zaproponował 4miesiące na 3 lata na co ja musialem sie zgodzic, moje pytanie brzmi czy za wczesniejsze pobicie dostane kolejny zawias i czy jest jakies inne łagodnieszje wyjście z zaistniałej sytuacji, czy mogę sie jakoś odwoływać lub składać jakies apelacje

Czy za to pobicie był wyrok z warunkowym zawieszeniem czy warunkowe umorzenie?

to było warunkowe umorzenie na okres próby dwóch lat o ile się nie mylę

To radzę to sprawdzić, bo jeśli miałeś wyrok w zawieszeniu to możliwe, że ci go odwieszą za to pobicie ale jeśli warunkowe umożenie, to sparawa wygląda o wiele lepiej.

to było na pewno warunkowe umorzenie i chodzi mi o to czy za te pobicie co bylo kiedys dostane teraz zawias bo w okresie próby złapano mnie z marihuaną

Sąd będzie zobligowany podjąć warunkowo umorzone postępowanie w sprawie pobicia po uprawomocnieniu się skazującego wyroku za posiadanie narkotyków o ile do czasu wydania postanowienia o podjęciu postępowania nie upłynie okres warunkowego umorzenia oraz dodatkowo 6 miesięcy. (art. 68 par. 1 i 4 k.k.)

czyli jak teraz dostane wyrok za pobicie np. rok w zawieszeniu na dwa lata to musze uważać przez kolejne dwa lata czy od tych dwoch lat bedzie odjety okres proby przez ktory nic sie nie dzialo czyli poltora roku, i czy jest jakas mozliwosc wybrnięcia z tej sytuacji

Jeśli w okresie warunkowego umorzenia postępowania w pierwszej sprawie popełniłeś przestępstwo umyślne (a takim jest np. posiadanie narkotyku) to Sąd ma obowiązek podjąć warunkowo umorzone postępowanie w pierwszej sprawie i wymierzyć Ci w niej karę. Sąd jednak nie będzie mógł zadecyzdować o podjęciu tego warunkowo umorzonego postępowania jeśli nie zdąży tego zrobić w okresie na jaki warunkowo umorzono to pierwsze postępowanie przedłużonym dodatkowo o 6 miesięcy.

Wyrok za posiadanie narkotyku będzie podlegał wykonaniu odrębnie.

witam ja mam podobny problem tylko ze mnie zlapali z 0,5g marihuany i to tyle To byl moj pierwszy raz za jakis czas bede mial sprawe w sadzie o posiadanie To nie koniec Zlapali mnie tez bez ubezpieczenia w Irlandii sprawe bede mial tydzien po tej za posiadanie Chcialbym wiedziec co mi za to grozi? Czy beda patrzeli na to ze tydzien wczesniej mialem sprawe za posiadanie? Czy to bedzie tylko grzywna czy cos wiecej? Nigdy wczesniej nie mialem klopotow z prawem w Polsce i w Irlandi Czy beda to brali pod uwage? Dzieki pozdro

A to w Irlandii to jest przestępstwo czy wykroczenie?

To nie ma to znaczenia praktycznego dla sprawy o posiadanie.

Powrót