Posiadanie, wyrok, apelacja(?)

• Autor wątku Autor wątku euforia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

euforia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie.
W grę wchodzi ustawa o przeciwdziałaniu narkomanii i wychowaniu w trzeźwości. Postawiono mi zarzut posiadania środków odurzających. Ilość jaką miałem przy sobie to 0,13g marihuany oraz lekko opaloną fifkę. Aby oszczędzić sobie biegania po sądach i zabawy w nieskończoność przyznałem się do wszystkiego, podpisałem odpowiednie papiery i dzięki temu otrzymałem prezent w postaci 6 miesięcy pozbawienia wolności w zawieszeniu na dwa lata, 500 złotych opłat związanych z sądem oraz 300 złotych grzywny (tryb zaoczny). Nigdy wcześniej nie byłem karany, zdarzyło mi się coś takiego pierwszy raz. Dozoru kuratora nie dostałem więc prokurator był tak czy siak łaskawy. I teraz pytanie do Was forumowicze.
W momencie kiedy zapadnie wyrok, zostanę obarczony tymi opłatami i będę chcąc nie chcąc człowiekiem z wyrokiem na karku to czy mogę po zapłaceniu 800 złotych kary i np. po pół roku bez żadnych wybryków, ubiegać się o to aby mój wyrok został zniesiony? Nie czuje się z tym dobrze, wręcz przeciwnie jest mi z tym źle i cały czas czuje się jakbym miał kajdanki na rękach. Bardzo proszę o pomoc. Ilość była znikoma, pierwszy raz, wcześniej w ogóle nie karany, a i tak tyle surowości.

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
I drugie pytanie.
Czy przedawnienie liczy się od daty kiedy zapada wyrok czy od daty kiedy wyrok zostanie prawomocny? Czy wraz z dniem nadania wyroku, wyrok staje się prawomocny? Mogę nie używać odpowiedniej terminologii, ale mam nadzieje, że wiecie o co mi chodzi :).

[kara w zawieszeniu]
[lex:2nrrj5t8]Art. 76.
§ 1. Skazanie ulega zatarciu z mocy prawa z upływem 6 miesięcy od zakończenia
okresu próby.

Czyli w momencie kiedy miną dwa lata od zapadnięcia wyroku to po okresie próby w ciągu pół roku skazanie ulegnie zatarciu?

euforia napisał:
kiedy zapadnie wyrok, zostanę obarczony tymi opłatami i będę chcąc nie chcąc człowiekiem z wyrokiem na karku to czy mogę po zapłaceniu 800 złotych kary i np. po pół roku bez żadnych wybryków, ubiegać się o to aby mój wyrok został zniesiony?

Możesz teoretycznie ubiegać się o ułaskawienie przez Prezydenta RP.

euforia napisał:
Czy wraz z dniem nadania wyroku, wyrok staje się prawomocny?

WYrok Sądu I instancji uprawomacnia się dopiero po upłynięciu terminu do podjęcia kroków w celu jego zaskarżenia.

euforia napisał:
Czyli w momencie kiedy miną dwa lata od zapadnięcia wyroku to po okresie próby w ciągu pół roku skazanie ulegnie zatarciu?

O ile uregulujesz wszystkie zobowiązania wynikające z wyroku (grzywna), a kara nie zostanie zarządzona do wykonania.

Powrót