Posiadanie-wyrok

• Autor wątku Autor wątku krzysiekhhns
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krzysiekhhns

Użytkownik
Odpowiedzi
40
nie będę się wdawał w szczegóły- powiem tylko że podczas kontroli przez policje przy osobie będącej ze mną znaleziono marihuanę - powiedział, że to moje i dostałem karę....

prokuratura żądała 6miesięcy zawiasów na 2 lata

dostałem 50xstawek dziennych + koszty procesu z warunkowym zawieszeniem orzeczonej grzywny pieniężnej //jestem studentem bez majątku na utrzymaniu opiekunów

//mam już zawiasy za udział w bójce 1,5 roku na 3 lata

wiem że jestem w rejestrze skazanych, 6 miesięcy po okresie próby mogę złoży pismo o wymazanie z rejestru skazanych -

a jak to się ma do mojego drugiego wyroku czyli zawieszonej kary pieniężnej ??

kiedy będę mógł się starac o wymazanie z rejestru skazanych ??

proszę o szczerą odp... każdy robi błędy - ważne aby ktoś w końcu zmądrzał dlatego proszę o powstrzymanie się od komentarzy....

dziękuje i pozdrawiam...... krzysztof

Skazanie podlega zatarciu z mocy prawa (a więc bez potrzeby składania wniosku) po upływie 6 mies. od zakończenia okresu próby. Jeśli w tym czasie popełniłeś kolejne przestępstwo, zatarcie pierwszego nastąpi dopiero wraz z zatarciem kolejnego. W przypadku grzywny jest to 5 lat. Jednak po upływie 3 lat zatarcie może nastąpić na wniosek skazanego.

Hopless Cases napisał:
Jeśli w tym czasie popełniłeś kolejne przestępstwo, zatarcie pierwszego nastąpi dopiero wraz z zatarciem kolejnego.

Precyzyjnie rzecz biorąc, jeśli popełniłeś nowe przestępstwo w okresie próby i zarządzono wykonanie pierwszej kary.
Jeśli wykonania nie zarządzono - zatarcie nadal nastąpi po okresie próby wydłużonym o 6 miesięcy.

Powrót