posiedzenie w charakterze swiadka

• Autor wątku Autor wątku Loczek482
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Loczek482

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Witam!Dostalam dzis wezwanie na posiedzenie w charakterze swiadka.Podejzewam ze moze chodzic tu o sprawe przeciwko mojemu ojcu ktory na poczatku lipca pobil mnie a ja ten fakt na drugi dzien zglosilam na policje.Nie wiem tez dokladnie czy to jest to poniewaz moj ojciec co chwile chodzi na rozprawy.Moje pytanie jest takie czemu wzywaja mnie na posiedzenie a nie rozprawe jako swiadek a nie poszkodowany.Czy posiedzenie rozni sie czyms od rozprawy??
Z gory dziekuje za udzielenie informacji

No więc nie wiadomo czy rzeczywiście chodzi o zwykłe posiedzenie czy też jest to rozprawa. Bo każda "rozprawa" jest zarazem posiedzeniem. Nie każde posiedzenie jest rozprawą. Czasem mówi się o posiedzeniu wyznaczonym na rozprawę główną, traktując rozprawę jako wszystkie posiedzenia sądu na których rozpoznawany jest akt oskarżenia.

Rozprawa główna służy rozpoznaniu aktu oskarżenia ((tego czy ktoś popełnił przestęsptwo). Tymczasem posiedzenie zwykłe, które nie jest rozprawą, może być wyznaczone np. w celu umorzenia postępowania.
na posiedzeniu zwykłym zasadniczo nie przesłuchuje się świadków, co może świadczyć o tym że zostałać wezwana na rozprawę.

Poszkodowany jest zasadniczo świadkiem, bo świadkiem jest każdy kto o sprawie coś wie. A że poszkodowany (w praiwe karnym - pokrzywdzony) wie najwięcej, no to zwykle jest najważniejszym świadkiem, przesłuchiwanym na początku.

ok dzieki za informacje.Jeszcze jedno pytanie:Czy isnieje mozliwosc ze w tym samym czasie na tym posiedzeniu bede ja i moj ojciec??

Powrót