Posiedzenie w spawie arządzenia wykonania kary.

• Autor wątku Autor wątku cezi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cezi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam.Pozwoliłem sobie załążyć nowy wątek,w celu zasięgnięcia państwa opinii w mojej sprawie.
Otóż w roku 2004 zostałem skazany przez sąd na 2 lata pozbawienia wolności z warunkowym zawieszeniem wykonania kary na okres lat 5 za "wprowadzenie do obrotu znacznej ilości srodków psychoaktywnych".Niestety w roku 2006 znaleziono przy mnie 0,86 gr. marihuany.W związku z tym iż podjąłem leczenie w przychodni terapii uzależnień sąd potraktował mnie,myślę bardzo ulgowo,bo zostałem skazany na 12 miesięcy ograniczenia wolności,po 40 godzin miesięcznie.Wczoraj otrzymałem z sądu list z powiadomieniem iż dnia 29.02.2008 odbędzie się posiedzenie w przedmiocie zarządzenia wykonania kary pozbawienia wolności.W związku z tym mam kilka wątpliwości.
-z tego co przeczytałem i się dowiedziałem,jeśli nie zasądzono wobec mnie kary pozbawienia wolności,sąd może,ale nie musi odwiesić mi wyrok?
-jeśli pracuje,zawarłem związek małżeński,urodziło mi się dziecko,skończyłem studia(wszystko to podczas okresu próby),to mam dostarczyć wszystkie zaświadczenia sądowi?
-jeśli uczestnicze cały czas w terapii uzależnień i odpracowuje zasądzone godzinyto też mam dostarczyć odpowiednie zaświadczenia?
-czyb wszystkie te papiery powinienem dostarczyć sądowi odpowiednio wcześniej,czy też zabrać je bezpośrednio na sprawę?
Z góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi.Pozdrawiam.

-tak
-najlepiej tak
-tak
-proponuję ksero pocztą, a oryginały osobiście.
Przesyłając pocztą proszę załączyć jakieś pismo, że - kto przesyła i do jakiej sprawy.

Dziękuje za odpowiedź.Może ktoś wie jak cała taka sprawa wygląda w praktyce i od czego zależy decyzja sądu?Czy ja powinieniem tam pójść? W sumie dostałem tylko zawiadomienie. A jak już pójde to sąd pozwoli mi coś powiedzieć?

[cytat="cezi":296wgb0w]Dziękuje za odpowiedź.Może ktoś wie jak cała taka sprawa wygląda w praktyce i od czego zależy decyzja sądu?Czy ja powinieniem tam pójść? W sumie dostałem tylko zawiadomienie. A jak już pójde to sąd pozwoli mi coś powiedzieć?[/cytat:296wgb0w]
Zdecydowanie powinieneś pujść i dokładnie wytłumaczyć swą sytuację sądowi- jesli się nie stawisz sąd może uznać, że ci nie zależy i odwiesić wyrok.
W praktyce wygląda to tak, że jest w sądzie wokanda o przedmiocie zarządzenia wyk kary, często jest tak, że na wokandzie jest z 15 osób i pokolei są wołani. Na sali będziesz mógł powiedzieć parę słow i sąd wtedy zadecyduje czy odwiesza ci wyrok czy nie, dlatego ważne jest abyś był i mógł się obronić i przedstawić się sądowi od jak najlepszej strony. Dobrze by było aby również był kurator który zaświadczy o dobrej opinnii.

Warto brać pod uwagę i to, że w razie Twojej nieusprawiedliwionej nieobecności może się zdarzyć że zostaniesz zatrzymany i przymusowo doprowadzony na kolejny termin posiedzenia.

[cytat="kadi":1ipcae1s]Warto brać pod uwagę i to, że w razie Twojej nieusprawiedliwionej nieobecności może się zdarzyć że zostaniesz zatrzymany i przymusowo doprowadzony na kolejny termin posiedzenia.[/cytat:1ipcae1s]
Ale tez sąd wcale nie musi wyznaczyć kolejnego terminu- może poprostu odwiesić ci wyrok- zaleznie od jego humoru- to jest biurokracja a człowiek jest kolejnym numerkiem- jest parenaście osób na tą samą godzinę i jest tak- odwieszamy, nie odwieszamy, odwieszamy, nie odwieszamy...-oczywiście to moja osobista interpretacja anie porada prawna 8)

[cytat="marta222":1kgzori6]
Ale tez sąd wcale nie musi wyznaczyć kolejnego terminu- może poprostu odwiesić ci wyrok- zaleznie od jego humoru- to jest biurokracja [/cytat:1kgzori6]
Marta przed wydaniem postanowienia w przedmiocie zarządzenia wykonania zawieszonej kary, sąd powinien wysłuchać skazanego lub jego obrońcę, chyba że zachodzą okoliczności zarządzenia wykonania kary określone w art. 75 § 1 Kodeksu karnego.

Słusznie pisze Yossarian. Dlatego, jeżeli nie ma przesłanek do obligatoryjnego zarządzenia wykonania kary - spodziewałbym się jednak przymusowego doprowadzenia.

[cytat="marta222":zt16h081](...)
Dobrze by było aby również był kurator który zaświadczy o dobrej opinnii.[/cytat:zt16h081]

...który może zaświadczyć o dobrej opinii jeśli są ku temu podstawy :)

[cytat="kadi":zt16h081]Słusznie pisze Yossarian. Dlatego, jeżeli nie ma przesłanek do obligatoryjnego zarządzenia wykonania kary - spodziewałbym się jednak przymusowego doprowadzenia.[/cytat:zt16h081]]

...i praktycznie zawsze przy 75 par. 2 kk tak się dzieje, że sąd po nieusprawiedliwionym niestawieniu się, wzywa ponownie za pośrednictwem poczty i za doprowadzeniem przez policję. W przypadku nie podjęcia wezwania, zanim wyda nakaz doprowadzenia, zarządza dostarczenia wezwania przez policję. Sąd rzadko rezygnuje ze wskazania art. 178 par. 2 k.k.w.

[cytat="Aurelius":1an0uab9][cytat="marta222":1an0uab9](...)
Dobrze by było aby również był kurator który zaświadczy o dobrej opinnii.[/cytat:1an0uab9][/cytat:1an0uab9]

...który może zaświadczyć o dobrej opinii jeśli są ku temu podstawy :)

Jeśli by zaświadczył o złej opinii to dobrze by było aby go nie było :)

Dziękuje bardzo za wszystkie odpowiedzi.Zastanawia mnie tylko jedno.Jeszcze raz spojrzałem na te przesyłke z sądu i tam jest wyraźnie napisane,że sąd mnie zawiadamia,a nie wzywa.Szukałem jeszcze jakiegoś pouczenia,takiego jakie jest na zwykłych wezwaniach,ale nic takiego nie znalazłem.

Zawiadomienie (a nie wezwanie) w okolicznościach podanych przez Ciebie wygląda dziwnie. Na Twoim miejscu spróbowałbym zasięgnąć precyzyjniejszych informacji w Sądzie.

W każdym bądź razie, najlepszym tutaj rozwiązaniem jest po prostu stawić się na to posiedzenie.

Dziękuje za pomoc.Dam znać jak się zakończyło.Pozdrawiam.

Wszystko zakończyło się pozytywnie.Dziękuje za pomoc.Pozdrawiam.

Powrót