Posługiwanie się danymi i rejestracja umowy o pracę.

• Autor wątku Autor wątku roules
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

roules

Użytkownik
Odpowiedzi
154
Dzień dobry,

Bez mojej zgody spółka z którą nie jestem związany od 4 lat, byłem właścicielem posługiwała się moimi danymi osobowymi 1,5 roku temu i rejestrowała na moją osobę umowy o pracę w Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych. Zgłosiłem sprawę na Policję, a oni do Prokuratury. Jednak sprawa została umorzona, nie wiem z jakich powodów, ponieważ czekam na kopię akt. Chciałem zapytać czy mogę złożyć pozew w stosunku co do tej firmy i czego mogę się domagać?

To już Ty najlepiej powinieneś wiedzieć czego chcesz, za co i w jakiej wysokości.

Najlepiej złożyć pozew w stosunku do firmy, która dopuściła się tego? Jeśli Policja i Prokuratura nic nie udowodniła? Wiesz może ile można żądać za taki czyn?

To napisz jakie szkody poniosłeś i w jakiej wysokości. Oraz z jakiego dokumentu wynika wysokość szkody.
O ukaraniu to pisałeś wyżej wraz ze skutkiem Twojego zgłoszenia organom ścigania.

Chcę wystąpić do sądu o zadośćuczynienie w kwocie 10 tysięcy złotych. Za wykorzystanie moich danych oraz rejestracje umów. Jednak organy ścigania nie ukarały chyba tej osoby. To mnie dziwi. Zostałbym poinformowany o tym. Wystąpiłem o kopie akt do Prokuratury.

Chcę wystąpić do sądu o zadośćuczynienie w kwocie 10 tysięcy złotych.
Krzywd nie doznałeś, pozostają straty moralne. Pytanie jakie? Czytaj art. 6 kc. Masz prawo pozwać kogo chcesz i za co chcesz. Wysokość zadośćuczynienia o którą wnosisz, to Twoja decyzja.

Posługiwanie się moimi danymi. Nie wiadomo w jakim celu jeszcze zostały użyte. Ta sama osoba, która to zrobiła oskarżyła mnie o co innego.

To samo ukaranie również wystarczy. To co mam przedstawić?

Powrót