Posługiwanie się logotypem klienta na własnej www

• Autor wątku Autor wątku siutek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

siutek

Użytkownik
Odpowiedzi
73
Witam,
Zajmuję się projektowaniem i tworzeniem stron www oraz projektowaniem graficznym oraz dostarczaniem gadżetów reklamowych.

Jakiś czas temu wykonałem zlecenie dla jednego klienta o rozpoznawalnej, globalnej marce. Usługa zakończona wystawieniem FV. Nie było do niej żadnej umowy, wszystko ustalane na bieżąco - telefonicznie i mailowo. Podczas rozmów nigdy nie padło zagadnienie poufności umowy czy jakiegokolwiek zakazu mówienia o współpracy osobom trzecim.

Teraz jestem na etapie przebudowy własnej strony www i chciałbym tam zamieścić informacje o klientach, dla których świadczyłem usługi.

I teraz pytanie: czy na skoro rzeczywiście wykonałem dla tego klienta usługę (potwierdzenie w postaci faktury i ewentualnie zapisu korespondencji) i nigdzie nie pojawił się wymóg poufności, mogę w zgodzie z prawem "pochwalić się" na swojej stronie ich logotypem informując odwiedzających, że taka firma była moim klientem?? Jakby nie patrzeć nie łamię żadnych ustaleń, nigdzie nie kłamię.

Próbowałem załatwić to formalnie, uzyskać chociażby mailową zgodę na wykorzystanie logotypu. Dowiedziałem się, że w sumie oddział polski nigdy nie miał podobnych zapytań o zgodę na wykorzystanie ich logo, pierwszy raz się spotykają z czymś takim :P Kobieta z którą rozmawiałem miała się dowiedzieć wszystkiego w ich dziale prawnym i dać znać jednak kontakt się urwał i przestała odpowiadać na moje maile, nie mogę się do niej dodzwonić ;)

siutek napisał:
... mogę w zgodzie z prawem "pochwalić się" na swojej stronie ich logotypem informując odwiedzających, że taka firma była moim klientem?? ...
Oczywiście, że możesz swobodnie dysponować swoim utworem. Firma nie nabyła żadnych praw do tego logotypu/utworu, nie musisz pytać o żadną zgodę.

Ile lat minęło od przekazania logotypu?

LeszsekS
Nie zrozumieliśmy się.

Dla tych klientów robiłem jakieś ulotki, foldery itp. (nie logo).
I chodzi o to, że na swojej stronie chciałbym się pochwalić, że np firma XYZ była moim klientem (bo zrobiłem dla nich folder reklamowy).

Wiadomo, że jeśli napiszę tekstem nazwy firm dla których coś robiłem to nie będzie wyglądało tak dobrze, jak np rządek rozpoznawalnych logotypów w boxie z nagłówkiem "moi klienci".

Nie, bez ich zgody nie możesz korzystać z ich znaku towarowego.

Powrót