Pośrednictwo Pracy - "Arbeitsvermittlung"

• Autor wątku Autor wątku LaBambinio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LaBambinio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam,
Czy zakładając "prywatne pośrednictwo pracy" w Niemczech którego działanie żadnej licencji nie wymaga mogę działać na terenie Polski bez zezwolenia ? Czyli wynająć w Polsce biuro w celu rekrutacji przyszłych pracowników wysyłanych do Niemiec.
Jeżeli potrzebowałbym licencję pośredniczą to czy proces jej wdrażania jest taki sam jak w wypadku Polskiego pośrednictwa pracy ?
A może jest jakieś korzystniejsze dla mnie rozwiązanie?
Proszę o pomoc.

Witam,otwierając pośrednictwo w Niemczech potrzebujesz biuro w Polsce?Niech działalność będzie w PL to chociaż pieniądze otrzymasz na rozkręcenie.
Jeśli chcesz mieć biuro w DE potrzebujesz też w Niemczech meldunek,chyba że masz?

A licencję w DE potrzebujesz tylko wtedy jeśli to będą twoi pracownicy a ty ich użyczasz dalej,nie polecam,kosztuje 750 Euro a aby ją otrzymać musisz spełnić kilka kryteri,i nawet jak ci nie przyznają to pieniędzy nie odzyskasz.

Dziękuję za odpowiedź.
Mam zaufaną osobę która pragnie otworzyć "private Arbeitsvermittlung" w Niemczech . Ja miałbym działać z Polski zajmując się sprowadzeniem osób chcących skorzystać z tego pośrednictwa czyli rekrutacją.
Jak założyć taką agencję w Niemczech wiemy problem z którym się borykamy to prawne rozwiązanie pozwalające działać mi legalnie na terenie Polski. Tutejsze agencję pracy potrzebują zezwolenia, czy od nas będą one również wymagane ?

Nasuwa się też pytanie w jaki sposób mogę prawnie z tą osobą współpracować.
On mnie zatrudnia w swojej firmie w Niemczech i to daję mi opcje rekrutowania w Polsce? czy istnieje może inna korzystniejsza możliwość?
pozdrawiam

Witam,siedziba firmy w DE a filia w PL to jest możliwe,stwórzcie spółkę albo na zasadzie pracownika,jeśli działalność jest na terenie Niemiec zameldowana i tu nie obowiązuje licencja to w Polsce tym bardziej.To będzie niemiecka Firma,która wykonuje także usługi na terenie Polski.

Pozdrawiam

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Dziękuję za numer kontaktowy. Na pewno się w przeciągu kilku dni odezwę!!
Jeżeli mogę się zapytać to prowadzisz taką działalność ?

Prowadziłam jeszcze w tamtym roku Firmę w Polsce dla opiekunek osób starszych(emerytki i rencistki wyjeżdżały do niemieckich seniorów)
To był istny cyrk który stwarzał polski ZUS,ja mieszkam w DE i nie mam już nawet polskiego obywatelstwa i byłam w PL przedsiębiorcą zagranicznym.Chciałam aby dla tych Pań było jak najłatwiej a więc nie musiały zakładać działalnosci ani tu ani tam,były moimi pracownikami a potem to już były jaja.Mając firmę w PL mam zatrudniać 25% ludzi w PL ale ja miałam zlecenia dla nich w Niemczech,dopiero po 3 mies, prowadzenia działalności można oddelegowac pracownika,miesiąc przed wyjazdem musi mieć juz umowę i pracowac na miejscu aby składki były opłacane itd.itp. A od tego roku to już miały wybierać albo praca albo emerytura.Głupia logika durnych polityków i ustaw.
Zastanawiam się nad tym samym co wy ale będę działać w DE,ponieważ jestem na przejściu granicznym,myslę że tu będzie łatwiej a pomysł jest dobry.

Ostatnia edycja:
To jest dokładnie ten powód dla którego nie chcę zakładać firmy pośredniczej w Polsce. Chęć ominięcia tego cyrku przepisowego! Jeżeli mogę zapytać to co cię w tej sprawie ku Polsce skłoniło ?(chyba że wkraczamy w sferę spraw osobistych to przepraszam)
Pisałaś o emerytach i rencistkach. Jakie formalności musimy z tymi osobami załatwić (mając Niemiecką private Arbeitsvermittlung ) i jak to jest prawnie możliwe kiedy nie prowadzą oni działalności gospodarczej?!
Czy to znaczy że jako "private Arbeitsvermittlung" możemy pośredniczyć między pracownikiem a osobami prywatnymi bez działalności ?
Pozdrawiam

Działałam w PL ponieważ tu ostro sprawdzają te firmy "ala" opiekuńcze a polscy pracownicy na terenie niemiec muszą tyle samo zarabiać w swoim fachu jak i niemcy,było to niemożliwe ich tu zatrudnić i odprowadzac podatki i składki.Niemka u osób starszych za 24 godziny na dobę przez 30 dni w mies.bierze 3000 euro a Polka tylko 1000 a jak staruszkowie płacą mi 1300 to jak ją tu opłacić i te składki,ubezpieczenia i co ma mi zostać?
Polski pracownik moze juz teraz otrzymać pozwolenie na pracę ale tylko w swoim zawodzie a od maja 2011 bez problemu pielegniarka moze pracować np. jako sprzedawca,co teraz jest zabronione.
Dlatego juz teraz możecie zacząć poszukiwać dobrych fachowców(co nie bedzie trudne) no i niemieckich pracodawców.
Niemiecki urząd pracy płaci tym niem. Arbeitsvermittlung 2000Euro jeśli znajdziecię dla niego pracę co ale się wyklucza bo wy także chcecie Polaków wysyłać za granicę a oni raczej nie są zameldowani jako bezrobotni w "Arbeitsamcie".
Pracowałam jakiś czas w dużej firmie w Niemczech gdzie na jednym adresie mielismy 200 Polaków aby dać im adres siedziby Firmy i mogli tu na swojej działalności działać,płacili za to duże pieniądze ale od tego roku i to się skończyło.Byli to w 99% budowlańcy.

A zgodne z przepisami jest pośrednictwo pracy przez internet?
Nie mam żadnej umowy z pracodawcą, który szuka pracowników.
Ja zamieszczam ogłoszenia i szukam kandydatów, a następnie wysyłam do pracodawcy e-mailem komplet CV.
Oczywiście praca na terenie Polski.

LaBambinio poruszyłeś ciekawy temat nad którym od jakiegoś czasu się zastanawiam.
Jak prawnie uregulować pracę polskich fachowców w niemieckiej firmie. Firmę chciałbym założyć w Niemczech.
Mógłbyś napisać co nowego ustaliłeś ?

Zeitarbeitagentur, agencję pracy tymczasowej trzeba założyć. Wtedy nie musimy obchodzić żadnych przepisów z niby-oddelegowaniem. Tylko że potrzebne jest zezwolenie, ale uzyskanie zezwolenia to raczej formalność. Rekrutować pracowników można przez działalność prowadzoną w Polsce. Najlepszym rozwiązaniem są dwie spółki z o.o., jedna w Polsce rekrutuje, druga w Niemczech udostępnia siłę roboczą.

A czy założona przez Niemca Zeitarbeitagentur może samodzielnie rekrutować pracowników z Polski ? Rekrutuje Polaków i udostępnia niemieckim przedsiębiorcom. Dodatkowo koordynuje pracę takich zespołów.

Może. Tylko jeżeli będzie stałe biuro w Polsce (a bez się raczej nie obejdzie), trzeba będzie dochody z tego biura opodatkowywać w Polsce. Przy dwóch spółkach z o.o. można między nimi wystawiać faktury i w zasadzie tam robić zyski, gdzie nam to się podatkowo najbardziej opłaca.

Czyli najkorzystniej byłoby założyć Agencję Pracy Tymczasowej z biurem w Polsce i wystawiać faktury założonej w Niemczech Zeitarbeitagentur. Mam niemieckie obywatelstwo i chciałbym ten fakt wykorzystać.
Czy jest to dobre rozwiązanie ?

Obywatelstwo jest w tej sprawie akurat całkowicie obojętne. Istotne ze względów podatkowych może być miejsce zamieszkania.
Dwie spółki z o.o. to według mnie najlepsze rozwiązanie, można stosować niemieckie układy zbiorowe pracy (polskim firmom nie wolno), można rozliczać się między spółkami, oficjalnie udostępniamy siłę roboczą i rozliczamy według stawki godzinowej, nie trzeba kombinować z umowami o dzieło, oddelegowaniem, samozatrudnieniem i co to jeszcze ludzie nie wymyślili, żeby obejść przepisy.

Jakie są koszty uzyskania zezwolenia na prowadzenie Zeitarbeitagentur ?

Witam, czy ktoś z Was otworzył firmę pośrednictwa pracy w Niemczech ?

Powrót