Pośrednictwo pracy Polska - Niemcy

• Autor wątku Autor wątku joaxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

joaxx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Chciałbym otworzyć biznes polegający na zatrudnianiu pracowników do pracy w rolnictwie w Niemczech. Nie wiem czy lepiej otworzyć taka firmę w PL czy DE. Czy jest to łatwiejsze oraz tańsze w Niemczech? Jakie regulacje prawne mnie czekają? Co jest mi potrzebne do otwarcia tego typu biznesu.
Pozdrawiam

Na jakim poziomie jest twoja znajomość języka i obeznanie w czytaniu i rozumieniu aktów prawnych ? Chyba, że masz dużo $ to zapłacisz kancelarii, wtedy możesz pierwsze pytanie pominąć. Bo papierologii czeka cię naprawdę sporo. Jeśli się nie mylę na zabezpieczenie 5 pracowników potrzeba 10 tys. euro. Przy większej ilości robi się ciekawa sumka.

Użyczanie pracowników (praca tymczasowa) wymaga pozwolenia, musisz między innymi wykazać 10.000 EUR środków pieniężnych. Samo pośredniczenie w zawieraniu umów o pracę między polskim pracownikami a niemieckim klientem nie wymaga pozwolenia.

Odnośnie wyboru miejsca siedziby firmy:
Przy średnich i wyższych dochodach bardziej opłaca się płacić 19% podatku liniowego w Polsce niż niemieckiego progresywnego. Istotne jest też miejsce zamieszkania, mieszkając w Polsce nie przysługuje ci w Niemczech zasadniczo kwota wolna od podatku. Jeżeli liczysz na jakieś niemieckie świadczenia, np. Kindergeld, musisz płacić podatki w Niemczech.

Powrót