pośrednik nieruchomości

• Autor wątku Autor wątku Anin13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anin13

Użytkownik
Odpowiedzi
152
Jako Sprzedający podpisałem umowę z agencją pośrednictwa w celu sprzedaży nieruchomości w zamian za wynagrodzenie 2%.
Zgodnie z umową pośrednik miał zrobić dokumentację zdjęciowa, wystawić mieszkanie na portalach ogłoszeniowych, dokonywać prezentacji zainteresowanym którzy z nim się skontaktują.

Aby sprawdzić czy pośrednik działa poprawnie poprosiłem "znajomego" aby zadzwonił i podał się za zainteresowanego zakupem oraz wskazał że chce mieszkanie obejrzeć lub otrzymać kontakt bezpośredni do sprzedającego (do mnie), wskazał dodatkowo że nie jest zainteresowany usługą pośrednictwa a wszelkie procedury związane z zakupem załatwi sam
Pośrednik oświadczył mu że jak nie podpisze umowy pośrednictwa to mieszkania nie obejrzy ani nie otrzyma kontaktu do sprzedającego.
Teraz zastanawiam się jak działa mój pośrednik czy takich sytuacji nie było więcej, czy nie działa na moją szkodę, bo odprawia z kwitkiem zainteresowanych. Oczywiście nie mogę wykazać ale domniemywam że takich sytuacji mogło być więcej.

Przecież kupujący nie musi być zainteresowany pośrednictwem a mieszkanie chyba ma prawo obejrzeć jeśli za to pośrednik odemnie otrzymuje wynagrodzenie i do tego się zobowiązał w ramach naszej współpracy.

Ostatnia edycja:
Chyba nie wiesz jak działa agencja. Pośrednik żeby dostać wynagrodzenie od ciebie musi przyprowadzić ci klienta i on musi kupić. Jakby dał komuś bezpośredni kontakt to przecież mu nie zapłacisz bo niby jak wykaże że gosc dzięki niemu kupił i przecież to ty będziesz pokazywać mieszkanie a nie on...możliwe że agencja chce też od kupujących kasę za pośrednictwo.

Zwyczajowo agent nie powinien robić problemów jeśli chodzi o okazanie nieruchomości w końcu powinno mu zależeć na sprzedaży.

W takich sytuacjach zazwyczaj wymaga tylko podpisania oświadczenia, że kupujący był obejrzeć daną nieruchomość.

Bezpośredniego numeru do Ciebie na pewno nie poda Klientowi żebyś się nie dogadał za jego plecami.

Wysłane z mojego NE2213 przy użyciu Tapatalka

karolla0905 napisał:
.możliwe że agencja chce też od kupujących kasę za pośrednictwo.

Mass1910 napisał:
Bezpośredniego numeru do Ciebie na pewno nie poda Klientowi żebyś się nie dogadał za jego plecami.
Ja jako sprzedający mam umowę na wyłączność z pośrednikiem na okres 6 miesięcy. Nawet jeśli sprzedam nieruchomość za plecami pośrednika to też pośrednik ma prawo do wynagrodzenia (prowizja). Również po zakończeniu umowy jeśli sprzedam osobie która ten lokal oglądała.
Chodzi o to że pośrednik chce jeszcze 2% od kupującego i jak klienci mu nie podpiszą umowy to nie chce pokazywac mieszkania czyli defakto wymusza na klientach podpisania umowy aby złapać drugą prowizje.... Rozumiem że to częsta praktyką na rynku ale takim postępowaniem przecież łamie umowę jaka podpisał ze mną, bo zainteresowanym którzy nie chcą mu zapłacić prowizji /prowizji jeśli by się oczywiście zdecydowali na zakup/ nie chce pokazywac lokalu.

Dzisiaj zadzwoniłem na pierwsze lepsze ogłoszenie X /jako kupujący/ aby sprawdzić system i pośrednik X powiedział że jak nie podpisze umowy to lokalu mi nie pokaże. Umowa wiąże się z 2%. Odparłem mu że przecież ma prowizje od sprzedającego a ja umowy i usług związanych z pośrednictwem nie chce od niego. Chce tylko obejrzeć mieszkanie które jest na sprzedaż. Dodatkowo wskazałem pośrednikowi iz zobowiązał się umowa że sprzedającym do prezentacji lokalu zainteresowanym i dodatkowo zapytałem czy sprzedający wie o tym że Pan odmawia pokazywania mieszkania klientom którzy nie chcą usługi pośrednictwa od Pana, na co pośrednik powiedział że on mi się w tych sprawach nie będzie tłumaczył, stał się bardzo opryskliwy i się rozłączył.

Ostatnia edycja:
A czy w twojej umowie z pośrednikiem jest cokolwiek wspomniane, że pośrednik ma obowiązek pokazywać mieszkanie klientom bez dodatkowych warunków? Nic nie jest wspomniane o dodatkowych umowach pośrednika z klientami (kupującymi)?

Co nie jest zabronione, to jest dozwolone.

bichon napisał:
A czy w twojej umowie z pośrednikiem jest cokolwiek wspomniane, że pośrednik ma obowiązek pokazywać mieszkanie klientom bez dodatkowych warunków? Nic nie jest wspomniane o dodatkowych umowach pośrednika z klientami (kupującymi)?

Co nie jest zabronione, to jest dozwolone.

Zgodnie z umową ma obowiązek pokazywac mieszkanie zainteresowanym, czyli podjąć wszelkie kroki aby znaleść nabywcę , bo za to ma wynagrodzenie od sprzedającego.
Kupujący może zgodzić na wykupienie usługi pośrednictwa/doradctwa wraz z mieszkaniem ale też takiego obowiązku nie ma bo może chcieć kupić tylko mieszkanie bez usługi doradztwa.
Pośrednik wymusza usługę pośrednictwa na kupującym choć ten jej nie potrzebuje pod rygorem nie sprzedania mieszkania.

Pośrednik poprzez odmowę prezentacji zainteresowanym utrudnia/uniemożliwia skojarzenie stron /kupującego i sprzedającego/ dostęp do oferty potencjalnym nabywcom. Działa na szkodę sprzedającego. W oczywisty sposób bowiem ogranicza sprzedającemu ilość potencjalnych klientów.
Czy za takie zachowanie sprzedający może pociągnąć pośrednika do odpowiedzialności odszkodowawczej oczywiście jeśli będzie w stanie wykazać zaistniałą sytuacje

Ostatnia edycja:
@Anin13 warte rozważenia wypowiedzenie umowy z winy pośrednika. Tylko trzeba winę udowodnić. Najlepiej porozmawiać z agentem żeby się, mówiąc kolokwialne, ogarnął.

I za takie zachowanie pośrednika, który swoim postępowaniem ogranicza uniemożliwia sprzedaż ponieważ nie udostępnia oferty zainteresowanym zakupem nic nie można zrobić? Co najwyżej wypowiedzieć umowę pośrednictwa?

Czy skarga PFRN może coś w tym zakresie zmienić?

Jeśli działa pod licencją możesz próbować. Jednak pamiętaj, że winę trzeba udowodnić.

Dość powszechny problem związany z tym, że pośrednicy bardzo mocno liczą na pobranie prowizji również od drugiej strony. Stąd popularność, ostatnimi czasy, dyskusji o etycznej dopuszczalności reprezentowania przez pośrednika obu stron transakcji.
W jednej z opinii prawnych, chyba MSPON, wskazał, że możliwość pobierania prowizji od dwóch stron transakcji może powodować właśnie takie patologie, jak wskazana przez autora niniejszego wątku. Działanie pośrednika polegające na uzależnianiu okazania mieszkania od podpisania przez potencjalnego kupującego umowy pośrednictwa jest działaniem na szkodę sprzedającego. I jako takie jest to działanie nieetyczne. W moim przekonaniu stanowi to również nienależyte wykonanie umowy, chyba, że w umowie zastrzeżono określone uprawnienie pośrednika.

Powrót