pośrednik

• Autor wątku Autor wątku krecix
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krecix

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam!

Czy jako pośrednik przesyłający pieniądze otrzymane od Pana X do organizacji Y musze płacić jakieś podatki? Nie czerpie z tej działalności jakichkolwiek kożyści materialnych. Jedynie pomagam w przesyłaniu pieniędzy. Czy trzeba zgłosić działalność gospodarczą? Jestem zupełnie "zielony" w tym temacie, bardzo proszę o pomoc.

a dlaczego pan X nie może wpłacić osobiscie pieniędzy na konto organizacji Y?

Chodzi o to, że Pan X przesyła darowiznę do organizacji Y. A ja jako pośrednik chce go odpowiedno wynagrodzić, za ten czyn. Np. umieścić adres do jego strony na swojej stronie Internetowej. Dlatego właśnie, aby zablokować możliwość oszukiwania - informowania mnie o wpłacie, ktorej nie było - chciałem pieniądze odbierać, a następnie przesyłać dalej do organiacji Y.

Pokrętne to jest bardzo.
W ostatnich latach wielu takich "pośredników" ma postawione zarzuty przez prokuratora. Na miejscu Pana X nigdy bym na coś takiego nie zgodził się. Wystarczy przecież ksero dowodu wpłaty.

a jaką pewność ma pan X ,że pan wpłacił te pieniadze na konto organizacji...? pana słowo?

Dla niektórych słow to wiele, a dla innych - nic. Ale tego dotyczyło moje pytanie :)

Czy musiałbym płacić jakieś podatki? Rejestrować się jakkolwiek i gdziekolwiek?

Powrót