Postać z kreskówki

• Autor wątku Autor wątku Germis
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Germis

Stały bywalec
Odpowiedzi
419
Czy można bez zgody autora "przerobić" postać z kreskówki, zmieniając kilka elementów postaci - jednakże postać po zmianie wciąż w duzym stopniu przypomina oryginalną?
Obiło mi się o uszy, że mozna wykorzystac bez zgody kilka sekund np. utowru muzycznego. Czy jest podobne odniesienie do grafik? np. że można wykorzystać np. do kilku procent oryginalny rysunek?

ooo dzis załozyłam bardzo podobny temat. Rówiniez interesuje mnie podobienstwo postaci.
W takim razie i ja czekam na odpowiedz. :)

Witam,

W Pana przypadku, jak Pan sam pisze, chodzi o 'przerobienie' postaci (ale dalej ma to być postać nosząca charakterystyczne cechy postaci pierwotnej, zaś Pana wkład twórczy będzie znacząco mniejszy od wkładu autora postaci) - czyli mówiąc bardziej poprawnie - jej opracowanie . Opracowywać postać dla własnego użytku Pan może, ale na rozpowszechnianie tak przerobionej postaci musiałby Pan uzyskać zgodę autora postaci - Art. 2 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

Jeśli chodzi o prawo cytatu, dokładniej zapoznać się Pan może z tym zagadnieniem tu http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html

Powrót