postanowienia P.Ziobro

• Autor wątku Autor wątku MROWCIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MROWCIA

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam :) czy ktos slyszal co zmienil P. Ziobro... podobno ma zmniejszac wyroki i puszczac do domu tych co maja do 2 lat odsiadki,bliska mi osoba ma juz zaliczone 6 miesiecy a calosc to 18 m-cy,byl na przerwie w karze lacznie 10 m-cy.czy ma szanse na powrot do domu ?? :(

a gdzie o tym słyszałaś i od kiedy ma to wejść w życie???

pierwsze słysze ciągle tylko cos na temat zaostrzania kar sie mówi...ale ciekawe ciekawe...

wlasnie nie wiem od kiedy ma wejsc,a slyszano to w tv,podobno sie wypowiadal ze ma zmienic kodeks karny,wprowadzic dozor elektroniczny i wypuszczac te osoby z malymi wyrokami do 2 lat

hymm słyszałam o złagodzeniu wyroków za błahe przestępstwa i zaostrzeniu za poważne o dozorze też ale o z walnianiu nie ale nie bede ukrywac że jeżeli to nie tylko plotki to bede najszczęsliwsza na swiecie tylko niech już wejdzie w życie!! narazie na stronie ministerstwa nic nie znalazłam ;/

polecam lekturę :

http://www.rpo.gov.pl/?md=2042&s=1

art. 3
Dozór elektroniczny może być zastosowany:
1) do sprawców, wobec których sąd orzekł zakaz prowadzenia działalności związanej z wychowaniem, leczeniem, edukacją małoletnich lub z opieką nad nimi lub obowiązek powstrzymania się od przebywania w określonych środowiskach lub miejscach, zakaz kontaktowania się z określonymi osobami lub zakaz opuszczania określonego miejsca pobytu bez zgody sądu;
2) do sprawców, wobec których sąd orzekł karę ograniczenia wolności;
3) w razie warunkowego umorzenia postępowania karnego;
4) w razie warunkowego zawieszenia wykonania orzeczonej kary pozbawienia wolności;
5) w razie warunkowego zwolnienia skazanego na karę pozbawienia wolności z odbycia reszty kary;
6) w razie przyznania skazanemu nagród, o których mowa w art. 138 § 1 pkt 7 i 8 oraz art. 141a Kodeksu karnego wykonawczego;
7) w razie odroczenia skazanemu wykonania kary pozbawienia wolności lub udzielenia przerwy w wykonywaniu kary pozbawienia wolności;
8 ) w razie orzeczenia środka karnego zakazu wstępu na imprezę masową, o którym mowa w art. 22 ustawy z dnia 22 sierpnia 1997 r. o bezpieczeństwie imprez masowych;
9) w razie zastosowania poręczenia majątkowego lub poręczenia, o którym mowa w art. 271 lub 272 Kodeksu postępowania karnego;
10) w razie oddania pod dozór Policji.

Dokładnie tak jak powiedział Yossarian.

A od siebie dodam kilka uwag:
a) proszę zauważyć, iż jest to projekt Ustawy, a nie Ustawa.
b) proszę pamiętać iż nawet jeśli to uchwalą, to miną lata świetlne,
c) proszę zastanowić się nad kosztem takiej imprezy, i kiedy państwo polskie będzie na to stać.

Generalnie dużo wody upłynie w Wiśle, i wielu banditos odsiedzi nie tylko obecne,a le i przyszłe wyroki zanim coś takiego zacznie funkcjonować. A na razie to zostaje..... odsiedzieć karę za swoje winy. :ok:

dokładnie tak magnatex ma racje same urządzenia elektroniczne to pewnie spory koszt lata świetle ...smutne ale prawdziwne przeciez to nasza polska rzeczywistosc :roll: ale miło poczytac, że może jakoś ruszymy do przodu moim zdanie bardzo dobry projekt :ok:

bo przede wszystkim to Pan Z musi skądś wziąć pieniądze na realizację swojego pomysłu.A realizacja na pewno sporo nas wyniesie....

ale moze wcześniej wejdą wiezienia weekendowe ten pomysł jak dla mnie jest wporzatku

Oceania czemu? Nabroił niech dostanie za to karę a przy okazji cała rodzina nie bedzie cierpiec bo 5 dni tygodniu mąż/tata/ narzyczony w domu i ma możliwość normalnej pracy za normalną płacę a nie wiezienną jak przez kilka miesięcy nie bedzie miał wolnego weekendu lub nie pojedzie raz na pełne wakacje to odczuje karę a rodzinna az tak tego nie odczuje

weekendowe odbywanie kar ma dotyczyć tyko skazanych na karę pozbawienia wolności nieprzekraczającą 6 miesięcy czyli małą grupę skazanych.

i słusznie, bo wszyscy inni już dawno na Wyspach :wink:

duzo szumu zbyt malo efektow....tak to juz u nas w polsce jest :(

A te weekendowe kary to wiecie moze drodzy Forumowicze od kiedy pan z ma wprowadzic? czy to tez jeszcze odlegle plany? Az wstyd sie przyznac,ale nic na ten temat nie slyszalam

oj jeszcze poczekamy bo proponowane zmiany dopiero trafiły do sejmu....

czyli moje szczescie zdazy wrocic do domu,zanim te zmiany nastapia...

Powrót