Postanowienie bez uzasadnienia

• Autor wątku Autor wątku dorotalat39@interia.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dorotalat39@interia.

Na wniosek o nabycie spadku i dział spadku sąd wysłał postanowienie w którym zawiesza postępowanie w sprawie. Dostałam takie pismo bez uzasadnienia dlaczego postępowanie zostało zawieszone
Co mogę teraz z tym zrobić? Jak dowiedzieć się dlaczego sąd podjął taką decyzję i czy muszę na nowo ponieść opłaty za złożenie wniosku, aby sprawę ponowić ???

wniosek o sporządzenie uzasadnienia do wyroku/postanowienia wnosimy w terminie 7 dni od dnia odebrania wyroku/postanowienia, koszt to 100 zł.

Czy nie ma czegoś takiego jak e-informacja ? Moja znajoma miała możliwość śledzenia postępowania sądu w swojej sprawie

Jest, ale tam uzasadnienia nie znajdziesz. Należy złożyć wniosek według ww. instrukcji.

W postanowieniu masz zapewne wskazaną podstawę prawną zawieszenia postępowania.

Śledząc Twoje wpisy na Forum obstawiam art. 177 par. 1 pkt 6 (ewentualnie pkt 1) kpc, choć oczywiście mogę się mylić.

Tak to to
A dokładnie jest napisane : na podstawie art.177 par.1 pkt.6 kpc w zw z art.13 par.2 kpc zawiesza postępowanie w sprawie
Ja kompletnie nie wiem czego to dotyczy ?

jeżeli na skutek braku lub wskazania złego adresu powoda albo niewskazania przez powoda w wyznaczonym terminie adresu pozwanego lub danych pozwalających sądowi na ustalenie numerów, o których mowa w art. 2081, lub niewykonania przez powoda innych zarządzeń nie można nadać sprawie dalszego biegu.

A czy przypadkiem sąd nie zobowiązywał was do wskazania adresu uczestnika postępowania, bo korespondencja do niego wróciła awizowana?

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

...ewentualnie "niewykonania przez powoda innych zarządzeń nie można nadać sprawie dalszego biegu".

Niewskazanie właściwego adresu uczestnika postępowania - o którym pisze cameleonix11 - i niewykonanie innego zobowiązania Sądu, to najczęstsze powody zawieszenia postępowania.

Pamiętać należy, że Sąd umarza tak zawieszone postępowanie po 3 miesiącach od daty zawieszenia, jeśli Wnioskodawca (Powód) nie uzupełni braków (wypełni zobowiązanie Sądu) i nie wniesie o podjęcie postępowania przed upływem tego terminu.

Jeżeli nie wiesz o jakie zobowiązanie chodzi sugeruję udanie się do sądu i zapoznanie w aktach, bo być może korespondencja kierowana do Ciebie wróciła awizowana i stąd Twoja niewiedza.

Mam pełnomocnika lecz nic o zwrocie korespondencji mi nie wiadomo
Mój prawnik zaś twierdzi, że jakaś sprawa z innego powództwa się toczy i dlatego zawiesili postępowanie
Czy to też jest możliwe ?
W banku jest niespłacony kredyt lecz bank nie powiadomił mnie ,że chce wystąpić do sądu

Jeżeli toczy się inne postępowanie, a jego wynik jest istotny dla obecnego postępowania, to sąd również zawiesza bieżącą sprawę, jednak na innej podstawie prawnej. Twoja tego nie dotyczy.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

A opcja taka że prawnik ukrył coś przede mną jest możliwa ? i co w takim razie gdy mam nierzetelnego prawnika zrobić

Jest możliwa. Złożyć zawiadomienie do izby radców/adwokatów i zostanie wszczęte postępowanie dyscyplinarne. Jeżeli na skutek nierzetelności prawnika poniosłaś jakąś szkodę, to możesz domagać się wypłaty odszkodowania z polisy OC prawnika.

Do tego wypowiedzenie pełnomocnictwa i powierzenie sprawy innemu pełnomocnikowi, żeby posprzątał powstały bałagan.

Mam z nim umowę cywilną nie wiem nawet czy jest zrzeszony bo na necie nie znajduje o nim informacji
Czyżbym trafiła na podszywacza 🤔

Na necie nie musi być żadnej informacji, nie ma takiego wymogu.
Co innego listy prowadzone przez izby radców prawnych i okręgowe rady adwokackie.
Jeżeli nie znajdziesz informacji o swoim mecenasie na ww. listach to oznacza, Twoją sprawą nie zajmuje się profesjonalny pełnomocnik.

Jak wejrzeć w takie listy
A jeżeli on by nie był profesjonalny, czy też mam jakieś prawa oczekiwać rzetelności?
Bo w mowie on nie budził we mnie podejrzeń że mógłby nie być prawnikiem

Nadal...
ffenix napisał:
sugeruję udanie się do sądu i zapoznanie w aktach
bo być może źle zrozumiałaś swojego pełnomocnika i podstawą zawieszenia nie jest art. art. 177 par. 1 pkt 6 tylko art. 177 par. 1 pkt 1 kpc.

Nie zrozumiałam źle, bo wysłał mi foto
I napisał do sądu w moim imieniu to mi zostaje już tylko czekać

dorotalat39@interia. napisał:
Jak wejrzeć w takie listy
A jeżeli on by nie był profesjonalny, czy też mam jakieś prawa oczekiwać rzetelności?
Bo w mowie on nie budził we mnie podejrzeń że mógłby nie być prawnikiem
Na stronie internetowej Krajowej Izby Radców Prawnych albo Naczelnej Rady Adwokackiej są wyszukiwarki radców/adwokatów. Wystarczy wpisać imię i nazwisko tego domniemanego mecenasa.

Rzetelności masz prawo domagać się od każdego, kto przyjmuje zlecenie. Pamiętaj tylko, że umowa o świadczenie usług prawnych jest umową starannego działania, a zatem żaden prawnik nie może Ci dać gwarancji, że sprawa się potoczy zgodnie z Twoimi oczekiwaniami. Natomiast na profesjonalnych pełnomocnikach ciążą pewne obowiązki, które wynikają z przepisów korporacyjnych, w tym obowiązek opłacania składek OC. W przypadku prawników nie-mecenasów nie ma takiego wymogu.

Mi bardziej chodzi o uczciwość prawnika,mam podejrzenie że mógł zataić korespondencję z Sądu nie dać im odpowiedzi więc Sąd zawiesił postępowanie
A mi automatycznie wydłuża się czas oczekiwania i kolejne koszty rosną

Powrót