Postanowienie o odmowie zawieszenia długu korniczego

• Autor wątku Autor wątku kochana
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kochana

Użytkownik
Odpowiedzi
44
witam jak napisac pismo w sprawie odmowy umorzenia dlugu komorniczego gdyz zgodnie z art. 804 kpc Organ egzekucyjny nie jest uprawniony do badania zasadności i wymagalności obowiązku objętego tytułem wykonawczym. Tylko sad i wierzyciel. Czy to ma być postanowienie o odmowie czy jak?

Nie rozumiem, chce Pani napisać to pismo jako wierzyciel, dłużnik czy też postanowić o tym jako organ egzekucyjny?

jako organ egzekucyjny mam odpowiedzieć na prosbe o zawieszenie splaty dlugu komorniczego

kochana napisał:
jako organ egzekucyjny mam odpowiedzieć na prosbe o zawieszenie splaty dlugu komorniczego
To ma być "zadanie domowe" na studiach czy polecenie służbowe od szefa-komornika? :o

na studiach praca domowa na zaliczenie cwiczen:)chodzi mi o forme czy zaczynam np. w odpowiedzi na pismo itd.. bo wzoru nie ma jakiegos

Hmmm... Muszę powiedzieć, że to ciekawe zadanie. Rzadko który z wykładowców bawi się w postępowanie egzekucyjne, bo to sama końcówka kpc i zawsze brakuje czasu na takie mało znaczące kwestie...
Dobra, proszę zacytować całą treść zadania, to coś pomyślimy, bo na razie podała Pani trochę za mało danych ;)

Dłużnik zwraca się do org. egz. z prosba o umorzenie dlugu komorniczego w zwiazku z niesplacaniem alimentow. i mamy odpowiedziec na ta prosbe. wiem ze zgodnie z art 804 org egz nie jest uprawniony do umorzenia tylko sad i wierzyciel ( nie wiem czy jest tu tez jakas podstawa prawna ze tylko na wniosek sadu czy wierzyciela mozna umorzyc)i nie wiem bo chodzi mi o forme jak to ma mniej wiecej wygladac:)

Powrót