Postanowienie o skutecznym złożeniu sprzeciwu wobec nakazu zapłaty

• Autor wątku Autor wątku 11111111
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

11111111

Użytkownik
Odpowiedzi
41
Proszę o radę
Kilka tygodni temu dostałam nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym za kartę kredytową sieci hipermarketów.
Złożyłam sprzeciw wobec nakazu powołując się na Art.118 kc ponieważ umowa została podpisana w 2004 roku w sierpniu.Przez 8 lat nikt nie zgłosił się do mnie po pieniądze (spłacałam bieżące wyciągi do roku 2006)później przestały "przychodzić "myślałam że karta została już spłacona.
Dostałam dzisiaj Postanowienie Sądu
postanawia
I.stwierdzić skuteczne wniesienie sprzeciwu i utratę mocy nakazu zapłaty w całości ;
II.przekazać rozpoznanie sprawy do Sądu Rejonowego

Proszę o informację co dalej ?

Usiądż po lewej stronie. I jak cię sąd zapyta czy podtrzymujesz sprzeciw. Wstań i powiedz, że podtrzymujesz w całym zakresie i wnosisz o oddalenie pozwu z uwagi na przedawnienie. Wystarczy.

korf napisał:
Usiądż po lewej stronie. I jak cię sąd zapyta czy podtrzymujesz sprzeciw. Wstań i powiedz, że podtrzymujesz w całym zakresie i wnosisz o oddalenie pozwu z uwagi na przedawnienie. Wystarczy.

Dlaczego Sąd w Lublinie od razu nie uznał przedawnienia ?Zawsze w przypadku skutecznego złożenia sprzeciwu następuje ponowne rozpatrywanie przez Sąd?

Mój mąż uda się do Sądu jak mam mu napisać pełnomocnictwo ?Czy musi być notarialne?

Póki co nie denerwuj się rozprawą w Sądzie bo najprawdopodobniej sprawa w ogóle się nie odbędzie. Najczęściej powód przy zobowiązaniach przedawnionych po wniesieniu sprzeciwu odstępuje od sprawy, tzn. nie uzupełnia dokumentów które przy normalnym postępowaniu (nie poprzez e-sąd) sąd wezwie go do uzupełnienia.

A jeśli masz jakieś obawy co do sprawy to podejdź do adwokata albo radcy prawnego i jeśli Twoje zobowiązanie jest faktycznie przedawnione to powinien za darmo przyłączyć się do sprawy- tzn. wystąpi o zasądzenie wynagrodzenia od powoda- to będą łatwe pieniądze dla niego a Ty będziesz spokojniejsza.

@przedawnionepl
A może tak zanim zaczniesz udzielać porad, to zapoznasz się z regulaminem tego forum?

Powrót