Postanowienie o spadku - o co chodzi?

• Autor wątku Autor wątku baczex
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

baczex

Witam.
Otóż mam pewien dylemat, w sprawie spadku który dostał moj teść ale że on nie żyje to przeszło to na moja żonę.
Chodzi o to iż przyszło pismo z sądu że odbywa się sprawa o spadek a wnioskodawcom jest córka, która ma otrzymać cale gospodarstwo rolne a my których jest 7 po 1/7 części spadku każdy.
Stawiennictwo było nie obowiązkowe, a ze miałem daleko postanowiłem nie pojechać gdyż nie miałem czasu.
Gdy poprosiłem o wyrok i wkoncu przyszedł wyszła dziwna sprawa.
Napisane było na postanowieniu że każdy dostanie po 1/7 części spadku razem z wnioskodawczynią oraz ze wnioskodawczyni dostaje cale te gospodarstwo rolne.
Razem z listem dostałem również pouczenie abym po 1miesiacu od odebrania spadku wpłacił podatek lecz nie otrzymałem informacji ze jakiś spadek w ogóle mi przyznano.
A oto moje pytanie:
Czy czeka na mnie jakiś spadek?
Czy ta córka dostała cały spadek a nam sie nic nie nalezy?
Czy jeśli ona dostała cały spadek a my nic, to czy możemy ubiegać się o to aby spłaciła nam każdemu nasza część, czyli 1/7.
Z góry dziękuję za odpowiedz.
Myślę ze napisałem w miarę zrozumiale.
pozdrawiam

Czyja córka wnioskowała?

Wnioskodawczyni dostaje całe gospodarstwo rolne - na podstawie testamentu, czy to była sprawa o dział spadku?

Paniu nic się nie należy. Spadek wchodzi w skład majątku osobistego żony.

Wnioskowała córka zmarłej.
Testamentu nie było sąd sam podzielił spadek.
Za to przepraszam chodziło mi czy żonie należy się spadek a nie mi źle się wyraziłem.

Sąd nie podzielił spadku tylko stwierdził nabycie spadku.
Jak spadkobiercy ustawowi, dostali zgodnie z ustawą swoje ułamki (sąd to sobie jakoś policzył, ciężko przy tak niewielu danych stwierdzić czy dobrze czy źle, ale sądy zwykle się nie mylą w ułamkach).
Zasady dziedziczenie gospodarstw rolnych mogą być nieco inne (konkretnie to zależy od tego, kiedy zmarł spadkodawca, najwyraźniej to było dawno). Jeśli mamy do czynienia z sytuacją gdzie spadkodawca zmarł przed przed dniem 14 lutego 2001 roku, to stosuje się specjalny tryb dziedziczenia:

Art.*1059.*kodeksu cywilnego: Spadkobiercy dziedziczą z ustawy gospodarstwo rolne, jeżeli w chwili otwarcia spadku:
1) stale pracują bezpośrednio przy produkcji rolnej albo
2) mają przygotowanie zawodowe do prowadzenia produkcji rolnej, albo
3) są małoletni bądź też pobierają naukę zawodu lub uczęszczają do szkół, albo
4) są trwale niezdolni do pracy.

Jeśli śmierć nastąpiła później, to stosuje się już normalne reguły dziedziczenia, ale i tak w postanowieniu spadkowym gospodarstwo rolne będzie okreslone oddzielnie (tzn. w jednym punkcie będzie napisane kto w jakim ułamku dziedziczy spadek, a w drugim punkcie kto i w jakim ułamku dziedziczy gospodarstwo rolne).

tego to Ci nie powiem, bo za malo danych podałeś żeby zgadywać kto jest spadkobiercą.
TO jest wszystko napisane w kodeksie w rozdziale pt. Dziedziczenie ustawowe. Tam jest napisane kto kiedy dziedziczy.
Ja zgadywać nie będę, musiałbyć dokładnie podać kto jakie miał dzieci, jaki eżony kiedy umarł...

Ok dzięki za pomoc i za ten punkt, przeczytam i pomyślę :)
Jeszcze raz dzięki za pomoc
pozdrawiam.

Powrót