Postanowienie o umorzeniu dochodzenia, a koszty zastępstwa ?

• Autor wątku Autor wątku Sonja1991
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sonja1991

Zbanowany
Odpowiedzi
34
Witam,
mam do Państwa ogromną prośbę. Mianowicie córka mojej przyjaciółki studiuję Administrację i poszła na praktyki do Kancelarii.
Mecenas dał jej bardzo trudne zadanie.
Mianowicie...
1. 21 stycznia 2016 roku - Mecenas uzyskał zawiadomienie, iż jest obrońcą z urzędu Pani
2. 29 lutego 2016 roku - Mecenas dostał postanowienie o zawieszeniu dochodzenia z Prokuratury
3. 17 października 2016 roku - Mecenas dostał postanowienie o zatrzymaniu prawa jazdy, a raczej uchylenie go.
4. 5 października 2016 roku - postanowienie o umorzeniu dochodzenia z KP

I teraz Mecenas mówi, żeby uzyskała z tego pieniądze, iż był pełnomocnikiem z urzędu. Jak to zrobić ? Czy nie jest już za późno ? Czy nie jest po terminie ? A jeśli nie to jak to zrobić ? Gdzie złożyć wniosek ? I jak on powinien wyglądać ?
Córka mojej przyjaciółki nie wie jak to zrobić, jest na Administracji, ale też chciałaby to zrobić sama, żeby Mecenas wystawił jej dobrą opinię po zakończeniu praktyk.
Bardzo Państwa proszę o pomoc.

Doceniam chęć pomocy, jednakże czy nie jest tak, że skoro córka dostała do zrobienia zadanie, to powinna owe zrobić sama, by miało to jakikolwiek sens dla niej? Czy chciałaby Pani będąc przedsiębiorcą zatrudniającym pracownika pokładać nadzieje w tym ostatnim będąc mylnie przekonana o jego umiejętnościach? Proszę się nad tym zastanowić. Paradoksalnie, w ten sposób Pani nie pomoże córce. Niech córka wejdzie na forum, napisze, co by zrobiła w tej sprawie.

P.S. Zdaję sobie sprawę, że Pani córka jest na administracji. Jednak albo nie powinna przyjmować zadania o podłożu prawnym albo mimo tej niedogodności powinna starać się je rozwiązać sama.

KrisuGCE napisał:
Doceniam chęć pomocy, jednakże czy nie jest tak, że skoro córka dostała do zrobienia zadanie, to powinna owe zrobić sama, by miało to jakikolwiek sens dla niej? Czy chciałaby Pani będąc przedsiębiorcą zatrudniającym pracownika pokładać nadzieje w tym ostatnim będąc mylnie przekonana o jego umiejętnościach? Proszę się nad tym zastanowić. Paradoksalnie, w ten sposób Pani nie pomoże córce. Niech córka wejdzie na forum, napisze, co by zrobiła w tej sprawie.

P.S. Zdaję sobie sprawę, że Pani córka jest na administracji. Jednak albo nie powinna przyjmować zadania o podłożu prawnym albo mimo tej niedogodności powinna starać się je rozwiązać sama.

Dziękuję za odpowiedź. Może Pan zatem powiedzieć mi co powinna przeczytać, aby rozwiązać powyższe zadania, bądź gdzie szukać ? Z góry dziękuję za pomoc.

od kiedy to oskarżonemu płacą za to że mial obrońcę?:)

Sprawa wbrew pozorom jest banalna i nie wymaga głębszej refleksji. W postępowaniu karnym po prawomocnym umorzeniu postępowania przygotowawczego wyznaczony obrońca z urzędu dla podejrzanego ma prawo złożyć wniosek w Prokuraturze o przyznanie kosztów obrony z urzędu według norm przepisanych... Jeżeli w toku postępowania wykonywał czynności to Prokurator takie koszty przyzna i po sprawie. Na ich wysokość będzie służyło zażalenie ewentualnie. Także w tym wypadku wystarczy zwykłe pismo do prokuratory składające się z jednego czy dwóch zdań. Myślę jednak, że adwokat, który był wyznaczony z urzędu już takie pismo dawno złożył, gdyż jak dobrze wiemy kwestie finansowe są priorytetowe :D Myślę, że tutaj adwokatowi bardziej chodziło o pomyślenie do jakiego organu taki wniosek trzeba składać do Sądu czy do Prokuratora? Z uwagi na to, że postępowanie przygotowawcze prowadzi prokurator a postępowanie zakończyło się właśnie na tym etapie, koszty obrońcy z urzędu trzeba wrzucić do kosztów postępowania przygotowawczego i to Prokurator winien wydać stosowne postanowienie. Gdyby został sporządzony akt oskarżenia i obrońca nie zostałby cofnięty wtedy o kosztach zastępstwa procesowego zarówno z postępowania przygotowawczego jak i sądowego mógłby orzekać Sąd I instancji.

ps. w postępowaniu przygotowawczym obrońcę dla podejrzanego wyznacza SĄD, więc dlatego można było się zastanawiać czy taki wniosek o przyznanie kosztów przypadkiem nie powinien Sąd ropoznawać

Ostatnia edycja:
Powrót