Postanowienie o wszczęciu postępowania podatkowego

• Autor wątku Autor wątku Piotrex
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Piotrex

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie,
Kilka dni temu otrzymałem z Urzędu Skarbowego postanowienie o wszczęciu postępowania podatkowego w sprawie źródeł przychodów służących sfinansowaniu wydatków poniesionych w roku 2003 z tytułu zakupu nieruchomości oraz zgromadzonego mienia.
Będę zobowiązany jeżeli rozwiejecie kilka moich wątpliwości i odpowiecie na parę pytań.

1. Czy w tym momencie inicjatywa została przeniesiona na mnie czyli mam już teraz pisać jakieś pismo, zgłosić się do Urzędu albo co innego czy też oczekiwać na jakieś wezwanie z Urzędu do stawienia się albo ujawnienia źródeł dochodów? Na razie dostałem tylko coś co nazywa się Postanowienie i nie za bardzo wiem co z tym zrobić. Czekać na rozwój wypadków?

2. Sprawa dotyczy zakupu nieruchomości w 2003r. Nie przedawniła się? A może na to nie ma 5 lat okresu przedawnienia?

3. Nieruchomość sfinansowałem z odszkodowania i zadośćuczynienia oraz zaległych rent jakie otrzymałem wyrokiem sądu w roku 2002... a dotyczyły one wypadku z roku 1999. Czytam teraz, że zadośćuczynienie (w odróżnieniu od odszkodowania) podlega opodatkowaniu. Trochę mnie to zdziwiło... no ale cóż... w każdym razie jeżeli są to dochody ze źródeł nieujawnionych według US to czy się przedawniły czy nie?

Pozdawiam

Powrót