Postanowienie Sądu-upr.

• Autor wątku Autor wątku o.sta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

o.sta

Użytkownik
Odpowiedzi
104
Złożyłam od nakazy zapłaty sprzeciw, powód cofnął pozew bez zrzeczenia się roszczenia.Sąd wydał Postanowienie1) oddalił wniosek o nadanie klauzuli wykonalności 2)umorzył postępowanie, 3)oddalił wniosek o zwrot opłaty sądowej od pozwu.Zastanawia mnie dlaczego powód Dunaj Finanse sp.z.o.o złożył w sądzie cofnięcie pozwu bez zrzeczenia się roszczenia (06-11-2017), a ja tego pisma nie otrzymałam, nie miałam więc możliwości się odnieść a głównie chodzi mi o,,bez zrzeczenia się roszczenia,, -co to w praktyce oznacza i co powinnam zrobić, a może nie robić nic. Postanowienie sądowe datuje się na 17-11-2017, i myślę ze jest prawomocne. Otrzymałam go w lutym 2018. Prosze o pomoc.

Powód może cofnąć pozew przed rozprawą bez zrzeczenia się roszczenia.

Wychodzi z tego to że nie mają twardych dowodów na ten dług lub jest on przedawniony i wiedząc że jak rozprawa by się zaczęła to by przegrali dlatego cofnęli pozew. To stała praktyka takich firm. Dług w tym momencie nie znika i pewnie za jakiś czas spróbują ponownie chodź wiedząc że tutaj im się nie udało bo pozwany był czujny to pewnie sprzedadzą dalej to. Trzeba tylko odbierać pisma z sądu , w razie czego pisać sprzeciw i nie martwić się

Sąd umorzył postepowanie ponieważ powód czyli Dunaj Finanse cofnął pozew bez zrzeczenia sie roszczenia. Chodzilo o przedawniony dług. Komornik działając na podstawie nakazu zapłaty juz zdarzyl ściągnąć ten dług z wypłaty.
Czy to znaczy że Dunaj jest przegranym?
Jak mogę odzyskać swoje pieniądze?

Powód może cofnąć pozew przed rozprawą bez zrzeczenia się roszczenia.
Przed wdaniem się w spór co do merytorycznej strony. Natomiast w wypadku postępowania upominawczego, z uwagi na jego specyficzny charakter, samo złożenie sprzeciwu jest już wdaniem się w spór, gdyż na tym etapie zgłaszamy konieczne zarzuty.

Szczególnie, że podejrzewasz, że:
Wychodzi z tego to że nie mają twardych dowodów na ten dług lub jest on przedawniony i wiedząc że jak rozprawa by się zaczęła to by przegrali dlatego cofnęli pozew.
Co jest prawdopodobnie prawdą, a co za tym idzie, to cofnięcie jest sprzeczne z zasadami współżycia społecznego a także służy do obejścia prawa. Jest więc niedopuszczalne. Tym bardziej, że zdążyli coś wyegzekwować.

Jednakże na razie stan jest taki, że pozew został cofnięty.

Czy to znaczy że Dunaj jest przegranym?
Nie, sprawa nie znalazła rozstrzygnięcia, ale nakaz upadł.

Jak mogę odzyskać swoje pieniądze?
A jeszcze nie oddali? To wezwać pisemnie do zwrotu. Jak nie pomoże, to pozwać. Nie musisz tego robić, bo obowiązek zwrotu wynika z samego faktu, że nakaz upadł, a oni wycofali pozew. Zrobili to sami, więc nie mogą twierdzić, że nie zostali poinformowani o konieczności zwrotu. Możesz więc pozywać od razu.

A może zacznij na razie po prostu windykację tej kwoty, zadzwoń i dowiedz się kiedy zamierzają zapłacić.

Ostatnia edycja:
Krótko mówiąc, zamieniliście się miejscami. Dłużnik stał się wierzycielem a wierzyciel dłużnikiem. Teraz Ty będziesz dzwonić, wzywać, pozywać i ewentualnie wszczynać egzekucję. :D

Tylko, że wzywać nie trzeba - skoro sami cofnęli powództwo, to chyba wiedzą, jakiej czynności dokonali? Byli reprezentowani przez profesjonalnego pełnomocnika. To nie jest przysłowiowy Kowalski który będzie twierdził "ale ja nie wiedziałem, że mam oddać, w jakim terminie itp"

Pewnie że nie trzeba wzywać. Jednak lepiej wezwać niż od razu składać pozew i stertę załączników, ponieważ wysokość roszczenie trzeba wykazać.

amadis napisał:
Pewnie że nie trzeba wzywać. Jednak lepiej wezwać niż od razu składać pozew i stertę załączników, ponieważ wysokość roszczenie trzeba wykazać.

Dziekuję wszystkim za pomoc. Napisałam wezwanie do zapłaty i Dunaj odeslal pieniądze.

Jednak lepiej wezwać niż od razu składać pozew i stertę załączników, ponieważ wysokość roszczenie trzeba wykazać.
Tu była egzekucja komornicza, więc pytająca ma dokumenty od komornika o sporej wartości dowodowej (moc dokumentów urzędowych). Co za tym idzie wykazanie wysokości jest czystą formalnością polegającą na przepisaniu z dokumentów od komornika do pozwu i załączeniu tychże jako dowodów.

Powrót