postanowienie Samorządowego Kolegium Odwoławczgo

• Autor wątku Autor wątku Alicja_8
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Alicja_8

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Mam pytanie dot postanowienia SKO na bezczynnośc Wójta: czy takie postanowienie, z którym sie nie zgadzam, można zaskarżyć do WSA czy wystąpić do SKO o ponowne rozpatrzenie skargi

Rozumiem, że skarga do WSA musi być złożona za pośrednictwem Gminy (wójta).

Mam jeszcze jedno pytanie: SKO wydał postanowienie, w którym uznaje zażalenie za nieuzasadnione, gdyż objęta zażaleniem sprawa nie jest sprawą administracyjną i ma akcesoryjny charakter. Co mam w tej sytuacji napisać do WSA? Oczywiście nie zgadzam się z postanowieniem SKO. Będę wdzięczna za podpowiedź.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Alicja_8 napisał:
Rozumiem, że skarga do WSA musi być złożona za pośrednictwem Gminy (wójta).

Tak

Prosze zaniechac pisania odpowiedzi bezposrednio pod wlasna wypowiedzia, tylko skorzystac z opcji "edytuj" gdy chce pani cos uzupelnic.

Alicja_8 napisał:
Co mam w tej sytuacji napisać do WSA? Oczywiście nie zgadzam się z postanowieniem SKO. Będę wdzięczna za podpowiedź.

Opinia SKO jest tu bez znaczenia (sad nie bada SKO, tylko organ nizszej instancji), ale jesli organ ma racje, to WSA po prostu odrzuci skarge.

Rozumiem, czy o odszkodowanie i naprawienie szkody wnoszę w tym samym piśmie czy to? zupełnie inna sprawa

odszkodowanie to domena prawa cywilnego i w toku administracyjnym nie ma umocowania

Dziękuję za pomoc, dam znać czy poradziłam sobie z całą procedurą.

Powrót