Postanowienie stwierdzenia spadku

• Autor wątku Autor wątku niezabitowski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

niezabitowski

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam na pewnej stronie znalazłem coś takiego:
"Sądy wydają postanowienie stwierdzenia spadku w czasie posiedzenia. Jeżeli nie wystąpisz o odpis prawomocnego postanowienia, nigdy go nie dostaniesz, tymczasem termin ważny dla ulgi nielimitowanej dla najbliższych krewnych biegnie od daty uprawomocnienia się postanowienia. Opóźnienia sądu również mogą zagrozić Twojemu prawu do ulgi."
Czy to oznacza że jeśli nie pojechałem na rozprawę, ale zawiadomienie zostało odebrane to nie dostanę żadnej informacji co i jak? Czy mogę o to wystąpić pisemnie?
Pozdrawiam

1. Tak, to znaczy, że pan z sądu żadnego pisma nie dostanie.
2. Proszę złożyć wniosek o doręczenie odpisu postanowienia o stwierdzeniu nabycia spadku.

Dziękuje za odpowiedź.
kto ma ten wniosek napisać? Małoletnie dziecko? Nikt nie wie czy coś zapisano mu w testamencie.
Czy ten wniosek mogę wysłać pocztą?

A dziecko nie było stroną postępowania?

Przy wniosku o stwierdzenie nabycia spadku figuruje tylko żona zmarłego jako wnioskodawca
Sąd po rozpoznaniu sprawy na posiedzeniu niejawnym postanowił wezwać syna zmarłego oraz dzieci drugiego syna, który nie żyje. Tak więc nie wiem czy dziecko jest stroną czy nie.
Pozdrawiam

Skoro sąd je wezwał to jest. Jeżeli dziecko jest małoletnie, to reprezentuje (i pisze wniosek w jego imieniu) przedstawiciel ustawowy.

Witam
Prosiłbym o jakiś wzór wniosku, który mam wysłać do sądu, bo kompletnie nie mam pojęcia jak się do tego zabrać
Z góry dziękuję
Pozdrawiam

Rany, co wy z tymi wzorami ;) Wystarczy napisać, kto (imię, nazwisko, adres), czego (doręczenie postanowienia o stwierdzeniu nabycia spadku z dnia xxx), w jakiej sprawie (sygnatura) od kogo (sąd rejonowy w xxx) żąda i tyle.

Dzięki za szybką odpowiedź
A jak zawrzeć to ze ktoś (matka) pisze w imieniu dziecka? Synem zmarłego był jej zmarły mąż i dlatego to dzieci są uczestnikami.
Tak w ogóle to Sąd wyda całe postanowienie czy dot. tylko osoby, która pisze wniosek?
Pozdrawiam

Witam
mam jeszcze jedno pytanie - mam zawrzeć we wniosku dwoje dzieci czy wystarczy jedno? Chciałbym aby przysłano cały odpis postanowienia. Na razie wniosek wygląda tak: data, dane matki, dane dziecka, nagłówek i sygnatura akt; treść: W imieniu małoletniego syna wnoszę o doręczenie odpisu prawomocnego postanowienia stwierdzenia nabycia spadku z dnia... i później podpis samej matki czy dziecka też?
Pozdrawiam

Powrót