Postanowienie w sprawie nabycia spadku

• Autor wątku Autor wątku ONA.DREL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

ONA.DREL

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam! Mam pytanie: zmarł mój wujek, który pozostawił notarialny testament (sporządzony 7lat przed śmiercią). Zgodnie z testemantem jestem spadkobiercą całości spadku. Chciałabym wystąpić do sądu z wnioskiem w sprawie wydania postanowienia o nabyciu spadku. Wujek nie był żonaty i nie posiadał dzieci. Jednakże miał 3 siostry i brata. Jedna z sióstr jest moją babcią, co do pozostałego rodzeństwa nie jest mi znane ich miejsce zamieszkania oraz nie miałam okazj nigdyi ich poznać. Mnie i mojej babci jest wiadome, że wujek nie utrzymywał ze swoim rodzeństwem kontaktów od czasów powojennych. Moja babcia (czyli jedna z sióstr wujka) też nie utrzymuje kontaktu ze swoim rodzeństwem od czasów powojennych i nie wie gdzie mogą mieszkać, i czy w ogóle żyją. Co w takim wypadku zrobi sąd? Mam opisać we wniosku do sądu istniejącą sytuację? Tzn. o urwanych kontaktach rodzinnych, podając imiona rodzeństwa? Czy sąd sam zajmie się odszukaniem dwóch sióstr i brata? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Sąd wezwie ich poprzez ogłoszenie w prasie.

Można także podać ich imiona i nazwiska, oraz iż nie ma się z nimi żadnego kontaktu i wnieść o ustanowienie kuratora np. w o osobie pracownika sądu, będzie taniej i szybciej niż ogłoszenie w prasie czy monitorze sądowym.

Powrót