postanowienie w sprawie umorzenia postępowania egzekucyjnego

• Autor wątku Autor wątku monikacezet007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monikacezet007

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam serdecznie.
Jestem tu nowa- proszę o pomoc.
Babcia miała dług z tytułu niezapłaconego podatku dochodowego od przychodu ze spadku po zmarłym bracie. Płaciła go regularnie z emerytury.
Babcia zmarła 25 stycznia 2018r- nie miała żadnego majątku.
Dostaliśmy pismo:
Postanowienie w sprawie umorzenia postępowania egzekucyjnego.
Rozumiem, że postępowanie w sprawie zadłużenia babci umorzono, ale niżej widnieje informacja:
Prawa osób trzecich nabyte na skutek czynności egzekucyjnych pozostają w mocy.
Jakie dalsze kroki podjąć w tej sytuacji?
Czy zadłużenie przechodzi na dzieci i wnuki?
z góry dziękuję za pomoc

Wróżenie z fusów.
Jaki organ prowadził postępowanie egzekucyjne?
Co dokładnie było w sentencji (między słowem "postanawia" a "uzasadnienie") postanowienia?

Witam ponownie.
Pismo dostaliśmy od Naczelnika Urzędu Skarbowego.
Żeby było wszystko jasne, poniżej treść pisma:
Postanowienie w sprawie umorzenia postępowania egzekucyjnego
Na podstawie art. 59 § 3 w związku z art. 59 § 1 pkt. 6 ustawy z dnia 17 czerwca 1966 r. o postępowaniu egzekucyjnym w administracji (Dz. U. z 2017 r. poz. 1201) umarza się postępowanie egzekucyjne prowadzone wobec majątku zobowiązanego:
DANE
rodzaj należności:
ZRYCZAŁTOWANY PODATEK DOCHODOWY OD PRZYCHODÓW Z INNYCH ŹRÓDEŁ
Prawa osób trzecich nabyte na skutek czynności egzekucyjnych pozostają w mocy.
Uzasadnienie:
Według informacji z Systemu Rejestracji Centralnej zobowiązana zmarła w związku z powyższym umarza się prowadzone postępowanie egzekucyjne na podstawie art. 59 § 1 pkt 6 wyżej cytowanej ustawy.

1) odprawić babci godny pochówek, przeprowadzić postępowanie spadkowe nie wykluczające odrzucenia spadku w całości,
2) nie, nie przechodzi.

Niestety nie znam się totalnie na tych kwestiach. Czy mogę prosić bardziej dosłownie? prościej?
Co to znaczy:
"przeprowadzić postępowanie spadkowe nie wykluczające odrzucenia spadku w całości"?
Gdzie mam się udać? Jakie dokumenty przedstawić, skoro do tej pory nie dostaliśmy żadnych dokumentów? List treści jaki przedstawiłam poniżej, skierowany był do zmarłej.

i oczywiście bardzo dziękuję za pomoc :)

Powrót