Postanowienie z uzasadnieniem - czy wnosić o doręczenie?

• Autor wątku Autor wątku yogi123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

yogi123

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 216
Otrzymałem parę dni temu postanowienie referendarza sądowego wydane na posiedzeniu niejawnym w sprawie egzekucyjnej w trybie nadzoru nad egzekucją z nieruchomości. W postanowieniu referendarz nakazał komornikowi umorzyć egzekucję. Postanowienie otrzymałem z uzasadnieniem. Mam w związku z tym parę pytań:

1. czy mogę to postanowienie zaskarżyć?
2. jeśli mogę, to czy mogę złożyć skargę już teraz - termin 7-dniowy chyba zacznie biec dopiero 24 maja.
3. czy muszę przedtem zażądać doręczenia uzasadnienia skargi, skoro otrzymałem ją już z uzasadnieniem?

Ostatnie pytanie wynika z tego, że zgodnie z nowym art. 357 par. 2(1) kpc postanowienie wydane na posiedzeniu niejawnym sąd uzasadnia tylko wtedy, gdy podlega ono zaskarżeniu, i tylko na żądanie strony zgłoszone w terminie tygodnia od dnia doręczenia postanowienia. Postanowienie z uzasadnieniem doręcza się tylko tej stronie, która zażądała sporządzenia uzasadnienia i doręczenia postanowienia z uzasadnieniem. Ja niczego nie żądałem - sąd przysłał postanowienie od razu z uzasadnieniem.

Z drugiej strony art 398(22) par. 2 kpc wskazuje, że skargę wnosi się do sądu, w którym referendarz sądowy wydał zaskarżone orzeczenie, w terminie tygodnia od dnia jego doręczenia, a jeżeli zażądano uzasadnienia tego orzeczenia - od dnia jego doręczenia z uzasadnieniem.

Co robić? :rolleyes:

yogi123 napisał:
1. czy mogę to postanowienie zaskarżyć?
tak,
yogi123 napisał:
2. jeśli mogę, to czy mogę złożyć skargę już teraz - termin 7-dniowy chyba zacznie biec dopiero 24 maja.
możesz,
yogi123 napisał:
3. czy muszę przedtem zażądać doręczenia uzasadnienia skargi, skoro otrzymałem ją już z uzasadnieniem?
jak otrzymałeś postanowienie z uzasadnieniem to masz 7 dni na wniesienie zażalenia czy też skargi na postanowienie referendarza sądowego,

W egzekucji takie postanowienie jest uzasadniane z urzędu - 766 ze znaczkiem jeden k.p.c.

Powrót