postawiono mi zarzut kierowania po pijanemu

• Autor wątku Autor wątku tratala
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Najpierw musi się odbyć sprawa sądowa na której zapadnie wyrok o zakazie kierowania pojazdami mechanicznymi. Od czasu uprawomocnienia wyroku będzie obowiązywał zakaz. Nie zostaniesz poinformowany o cofnięciu uprawnień, stanie się to automatycznie jeśli okres zakazu będzie wynosił powyżej 1 roku. Wówczas aby otrzymać z powrotem prawo jazdy będziesz musiał zdać ponownie egzamin.
Poza tym wcale nie jest pewne czy za jazdę bez prawa jazdy grozi Ci tylko mandat 50 złotowy. Jeśli Policjant w czasie kontroli uzna że popełniasz to wykroczenie świadomie i z pełną premedytacją (wiedząc że masz zatrzymane prawo jazdy przez Policję) może wówczas skierować wniosek o ukaranie do sądu grodzkiego. Sąd może wówczas orzec kolejny zakaz kierowania pojazdami. Nie wiem czy warta skórka za wyprawkę. W przypadku gdybyś został zatrzymany za kółkiem po uprawomocnieniu się wyroku z orzeczonym zakazem kierowania pojazdami mechanicznymi popełniasz kolejne przestępstwo, więc nawet na mandacie 500 złotowym się nie skończy.

Wywodów talena nawet nie będę komentować, bo z trollami się nie gada.

Poza tym wcale nie jest pewne czy za jazdę bez prawa jazdy grozi Ci tylko mandat 50 złotowy. Jeśli Policjant w czasie kontroli uzna że popełniasz to wykroczenie świadomie i z pełną premedytacją (wiedząc że masz zatrzymane prawo jazdy przez Policję) może wówczas skierować wniosek o ukaranie do sądu grodzkiego.
Ja czegos nie rozumiem, albo to prawo naprawde jest popier...

Czy taki argument pozwoli mi unikanac kolnej sprawy w sadzie: Nie wiem czy moje prawo jazdy zostalo zabrane, poniewaz nie dostalem ani pokwitowania ani zadnej adnotacji urzedowej na komendzie. Gdy bylem spytac o ten papierek powiedzieli, ze pewnie zgubilem. Ja wiem, ze go nie dostalem.

[cytat="Kethry":13jwrew1] Nie zostaniesz poinformowany o cofnięciu uprawnień[/cytat:13jwrew1]

Starosta informuje osoby którym Sąd orzekł zakaz, kiedy będą mogły ubiegać się o przywrócenie uprawnień.

[cytat:13jwrew1] Sąd może wówczas orzec kolejny zakaz kierowania pojazdami. [/cytat:13jwrew1]

Za jazdę bez uprawnień lub bez wymaganych dokumentów kodeks wykroczeń nie przewiduje zakazu prowadzenia pojazdów.

Powrót