postępowanie cywilne

• Autor wątku Autor wątku kreeseczka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kreeseczka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Witam Serdecznie!
Prosiłabym o pomoc, przy następującym kazusie:
Małżeństwo trwa 30 lat, mają troje dorosłych dzieci, które utzrymują się samodzielnie, przez prawie cały okres małżeństwa kobieta nie pracowala, mają wpólne mieszkanie spółdzielcze. Mąż od 3 lat przebywa za granicąa, nie łoży na dom ani na utrzymanie żony twoerdząc że on tam nie mieszka i karze żonie wziąć się do pracy, żeby utrzymywała siebie i mieszkanie. Kobieta ma trudności ze nalexieniem nowej pracy a ponadtto sa przeciw temu wskazania medyczne z powodu jakichs tam chorób.
1. Jaka będzie podstawa prawna,
2. Mamy napisać odpowiednie pismo.

Ad.2
Nie wiem właśnie czy tutaj będzie miał zastasownaie pozew o przyczyninenie sie do zaspokajania podtsawowych potrzeb rodziny czy też Wniosek o nakazanie wypłacania małżonkowi wynagrodzenia za pracę drugiego małżonka? Bo w kazusie nie ma nic na temat rozwou czy separacji więc alimenty odpadają.

Ad. 1
Podstawą będzie art 28 czy 27 KRiO?

Z góry bardzo dziękuję za jakiekolwiek wskazówki.

nie wiem jak edytowac pierwszy post, więc napiszę tutaj. Wydaje mi się że skoro w kazusie nie ma nic na temat tego czy on pracuje tam czy nie, albo było coś o pracy na czarno a ja tego nie zapisałam, to wydaje mi się że będzie to jednak pozew o zaspokojenie podstawowych potrzeb rodziny i art.27 KRiO. Ale nie wiem:/

A co ma do tego praca na czarno czy legalnie?

no ale skoro on pracuje na czarno, to w jaki spoób ta powódka będzie miałato udowodnić w tym piśmie, żeby składać Wniosek o nakazanie wypłacania małżonkowi wynagrodzenia za pracę drugiego małżonka?

Powrót