postepowanie egezkucyjne - alimenty

• Autor wątku Autor wątku Mady
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mady

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam serdecznie,
mam pytanie, ojciec dziecka ktoremu przyznano alimenty (a ich nie splaca) jest obcokrajowcem jednak zameldowanym na pobyt tymczasowy w Polsce. Adres udalo mi sie ustalic z pomoca MSWiA. Co dalej robic abu sciagnac alimenty od dluznika? Komornik zajmie sie ta sprawa? Slyszalam, iz sprawami dotyczacymi obcokrajowcow komornicy sie nie zajmuja...
Prosze o podpowiedz w temacie i pomoc...gdzie dalej sie udac...
Z gory dziekuje

Jak udalo Ci sie ustalic jego adres przez MSWiA?bardzo mnie to interesuje poniewaz jestem w takiej samej sytuacji tyle ze on nie byl i nie jest w polsce zameldowany, a sprawami dotyczacymi obcokrajowcow zajmuja sie komornicy trzeba zlozyc specjalny wnosek o egzekucje zagraniczna w sadzie rejonowym ktory dalej pojdzie do sadu okregowego w sadzie powinni i takieinformacje jesli nie masz prawnika ktory sie sprawa zajmuje ale da sie na pewno:)

Udało mi się ponieważ MSWiA jest organem, który posiada rejestr zameldowań w kraju, jeśli ktoś jest zameldowany w Polsce to na pewno mają go w Centralnym Biurze Adresowym.
A na czym polega "egzekucja zagraniczna" o której Pani pisze?

nie wiem na czym polega dokladnie, pewnie dziala podobnie jak egzekucja krajowa.... ja skladalam takie papiery w sadzie osobiscie(tylko ze je przygotowala moja pani adwokat), specjalny wniosek i pare innych dokumentow....wszystko Pani powiedza w sadzie, w kazdym badz razie gwarantuje ze mozna.

Aha, dziękuję, właśnie chodzi mi o egzekucję krajową sciągania alimentów z dłużnika...

Powrót